Konec levné práce, hlásají odbory. V zaří chtějí demonstrovat za vyšší mzdy

Předák ČMKOS Josef Středula

Předák ČMKOS Josef Středula Zdroj: Hynek Glos, Euro

Odboráři z celé republiky se 16. září sjedou do Prahy, aby se "mobilizovali" před kolektivním vyjednáváním o růstu mezd a platů na příští rok. Do hlavního města je svolává Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS). Dohodla se na tom dnes její rada, kterou tvoří předáci odborových svazů. Podle nich výdělky v Česku rostou pomalu a může to mít dopad i na ekonomiku.

„Určitě to nebude schůze. Představte si sportovní halu, kde bude 1500 či dva tisíce lidí a kde se bude bouřlivě hovořit o růstu mezd a platů. Chceme mobilizovat odboráře před kolektivním vyjednáváním,“ řekl ČTK předák ČMKOS Josef Středula.

Centrála v tiskové zprávě uvedla, že „svolává 16. září do Prahy velký manifestační mítink“. Na něm prý chce „velmi důrazně nejen zaměstnavatelům, ale i široké veřejnosti dokázat, že mzdový vývoj v ČR začíná být vážným ekonomickým problémem“. Středula upřesnil, že uspořádání demonstrace v ulicích v plánu není. Odborářská akce se uskuteční uvnitř jedné ze sportovních hal, odbory zatím vybírají ze tří prostor.

Odbory chtějí růst mezd až o 6,5 procenta

K zorganizování akce se čeští odboráři inspirovali u kolegů v Německu či Rakousku. Podle Středuly nebudou chybět transparenty, přijedou zástupci odborových organizací z celé republiky.

Odbory doporučují pracovníkům firem vyjednávat pro příští rok se zaměstnavateli o reálném růstu mezd o tři až pět procent, nominálně tedy o zhruba 4,5 až 6,5 procenta. Ve veřejném sektoru budou požadovat přidání o pět procent, řekl už dřív předák ČMKOS Josef Středula. Podle něj se za posledních deset let mzdy zvýšily jen o sedm procent a k Rakouským odměnám by se ČR tímto tempem přiblížila zhruba za sto let. Zisky firem by se měly promítnout do výdělků, míní odboráři.

Odbory mají nereálné představy, reaguje Svaz průmyslu

Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR jsou představy odborů o růstu platů nereálné, firmy prý očekávají růst mezd o jedno až 1,5 procenta. Prezident svazu Jaroslav Hanák řekl, že zaměstnavatelé musí brát v úvahu i investice či produktivitu, která je nižší než ve vyspělých zemích.

S tím ale odbory nesouhlasí. „ČMKOS nechce připustit, aby čeští zaměstnanci patřili mezi nejhůře placené v EU. Neodpovídají tomu ani dosahované výsledky většiny firem, ani dosahovaná úroveň produktivity práce u nás,“ uvedli dnes odboráři. Své požadavky chtějí podpořit právě na pražské manifestaci. Doprovázet ji má heslo „Konec levné práce v ČR“.

Výběr největších odborářských demonstrací v ČR od roku 1994
až 150 tisíc účastníků (podle policie asi 90 tisíc):

21. dubna 2012 - Demonstrace na Václavském náměstí v Praze, kterou pořádaly odbory a dvě desítky organizací a iniciativ, měla za cíl zastavení vládních reforem. Účastníci požadovali i demisi vlády a předčasné volby.
až 120 tisíc účastníků (podle policie 60 tisíc):

8. listopadu 1997 - Proti hospodářské a sociální politice vlády protestovali odboráři na Staroměstském náměstí v Praze.
90 tisíc účastníků:

25. března 1995 - Demonstrace odborářů na Staroměstském náměstí v Praze požadovala změnu nových sociálních zákonů.
40 tisíc účastníků:

22. března 1994 - Odboráři z ČMKOS protestovali na Staroměstském náměstí v Praze proti způsobu projednávání novely zákoníku práce, návrhu zákona o státní službě a o základním důchodovém pojištění v Poslanecké sněmovně.

21. září 2010 - Proti snižování platů ve státní a veřejné správě a rozpočtovým škrtům vlády demonstrovali odboráři v Praze na Palachově náměstí (policisté, vojáci, hasiči, celníci, zástupci vězeňské služby, daňové správy či justiční pracovníci, zástupci školských odborů, zdravotníci a úředníci).

21. května 2011 - Na pražském Václavském náměstí protestovali odboráři proti vládním návrhům daňové, sociální, zdravotní a penzijní reformy. Kromě zaměstnanců z prakticky všech sfér a mnoha míst ČR přišli protestovat i postižení.
35 tisíc účastníků (podle policie 30 tisíc):

23. června 2007 - Pod heslem „Zastavme škrtformu“ se v Praze na Václavském náměstí do demonstrace proti vládní reformě veřejných financí zapojili odboráři z celé ČR.
30 tisíc účastníků:

16. května 2009 - Demonstrace ČMKOS proti dopadům krize na zaměstnance se na Hradčanském náměstí v Praze zúčastnili i odboráři z 11 evropských zemí. K akci se připojili i členové školských odborů, kteří týž den před budovou ministerstva školství protestovali proti nízkým platům učitelů i nepedagogických pracovníků.
25 tisíc účastníků:

26. listopadu 2005 - Odboráři v Praze podpořili vládní návrh zákoníku práce a dožadovali se sociálních jistot pro zaměstnance. Akci připravily ČMKOS a Asociace samostatných odborů (ASO).

17. listopadu 2012 - Na protivládní demonstraci na Václavském náměstí, kterou organizovaly odbory spolu s několika občanskými iniciativami, dorazilo podle šéfa ČMKOS až 25 tisíc lidí. Policie odhadla účast na zhruba 10 tisíc osob.
20 tisíc účastníků:

13. září 2003 - Demonstrace proti reformě veřejných financí, kterou v Praze pořádaly ČMKOS a Asociace samostatných odborů (ASO).