Kontroly na českých letištích kvůli ebole začnou příští týden

Mezinárodní letiště Václava Havla, Ruzyně, Praha, Česká republika

Mezinárodní letiště Václava Havla, Ruzyně, Praha, Česká republika Zdroj: Profimedia.cz

Kontroly pasažérů kvůli ebole začnou na českých letištích už od úterý 21. října osmi hodin ráno. S kontrolami budou muset počítat cestující na letištích v Praze, Karlových Varech, Pardubicích, Ostravě a Brně. Cestující z mezinárodních letů vyplní příletové karty. V Praze cestující, kteří předtím pobývali v zasažených lokalitách, přímo na letišti vyšetří také lékař.

Závazné opatření k dalšímu postupu vydá hlavní hygienik ČR s účinností od úterka. Kdo z cestujícím by se jím odmítl řídit, hrozí mu finanční postih, upozornil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Podle ministra se v úterý odpoledne ještě sejdou krajští hygienici a zástupci všech letišť, aby doladili postup.

Cestující pobývající v období do 42 dnů, což je dvojnásobek inkubační doby eboly, se budou muset na pražském letišti podrobit vyšetření na stanovišti epidemiologické služby. Bude jim změřena teplota a epidemiolog zapíše, kde se v následujících dnech budou pohybovat, aby je v případě rizika onemocnění bylo možno rychle vyhledat.

Na ostatních mezinárodních letištích bude organizován pouze sběr příletových karet, které budou denně předávány příslušným krajským hygienickým stanicím, uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Ghana si chce ČR stěžovat na zadržení muže s podezřením na ebolu
Ghanská vláda chce podat formální stížnost na postup českých úřadů při zajištění ghanského studenta, u kterého bylo podezření na nákazu ebolou. S odvoláním na ghanskou velvyslankyni v ČR to dnes napsal server BBC News. Záchranáři mladíka minulou sobotu při odvozu z pražského Hlavního nádraží překryli černou igelitovou fólií, z čehož student prý utrpěl trauma. Ministerstvo zahraničí podle mluvčí Johany Grohové zatím žádnou stížnost neobdrželo.

Vláda aktivuje Těchotín

„Pro nás je v tuto chvíli důležité, abychom měli informace o cestujících, kteří na Letiště Václava Havla přilétají z postižených oblastí,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka s tím, že hlavním cílem letištních kontrol bude sběr informací o cestujících, u kterých by mohla ebola propuknout.

Cestující do Prahy s podezřením na nebezpečné onemocnění by byli hospitalizování v pražské Nemocnici Na Bulovce. Pokud by její kapacity nestačily, zdravotníci by využili armádní zařízení v Těchoníně. Bezpečnostní rada státu rozhodla o jeho aktivaci, zatím ale zůstane jen v pohotovosti.

Kontroly zavádějí i zahraniční letiště

Kontroly kvůli ebole už zavedla i některá další letiště v Evropě či USA. Cestující z rizikových oblastí začala prověřovat pětice velkých letišť ve Spojených státech a několik letišť ve Velké Británii. Letiště v německém Frankfurtu nad Mohanem kontroluje každé letadlo přilétající z Nigérie. Někteří zahraniční experti ale soudí, že prověrky na letištích nakažené pacienty s největší pravděpodobností neodhalí.

Rozhodnutí prověřovat cestující z rizikových oblastí dnes oznámila i Francie. Podrobnosti chystaného systému zdravotních prohlídek zatím Paříž nezveřejnila a neuvedla ani, kdy s kontrolami začne.

Počet obětí eboly v nejhůře zasažených zemích, tedy v Libérii, Sieře Leone a Guineji, stoupl na 4500, míra úmrtnosti se nyní zvýšila na 70 procent. Světová zdravotnická organizace se obává, že během dvou měsíců by mohlo týdně přibývat až 10 tisíc nových případů nákazy ebolou.