KSČM o důvěře olomouckému hejtmanovi nehlasovala, prý ctí koalici s ČSSD

Hejtman Jiří Rozbořil

Hejtman Jiří Rozbořil Zdroj: CTK

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil(ČSSD), kterého policie obvinila v korupční kauze z podplácení, objasňoval svou situaci na krajském vedení KSČM. Komunisté však po schůzce o důvěře stíhanému hejtmanovi nerozhodovali, nebyl prý pro to důvod. Žádné kroky podnikat nechtějí, neřešila se ani otázka svolání mimořádného zastupitelstva. Podle jejich krajského šéfa Alexandra Černého prý ctí koaliční smlouvu s ČSSD.

Rozbořila si přišly vyslechnout tři desítky členů krajského výboru KSČM a krajského klubu zastupitelů. „Vzali jsme na vědomí vysvětlení pana Rozbořila ke kauze, která je mu kladena za vinu. Vyslechli jsme si stanovisko předsedy krajského výboru sociální demokracie k postupu kolektivních orgánů ČSSD jak na centrální, tak na krajské úrovni. Rozhodli jsme se, že budeme dál postupovat ve smyslu koaliční smlouvy. Nerozhodovali jsme o důvěře, neměli jsme důvod,“ řekl novinářům Černý.

Podle Rozbořila se jeho koaliční partneři zajímali o to, co se stalo a zda jde, či nejde o politickou kauzu. „Objasnil jsem, co v kauze můžu říci, bylo to spíše v rovině pocitů,“ řekl novinářům po jednání Rozbořil. Doplnil, že nic nového zatím k samotnému případu nemůže říci. Do spisu může prý nahlédnout poprvé v polovině listopadu.

Komunisté neřešili ani možnost mimořádného zastupitelstva. Svolat ho nehodlá ani hejtman. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu mu stačí podpora 16 zastupitelů z KSČM a 19 spolustraníků. O jeho svolání však usiluje opoziční Koalice pro Olomoucký kraj, která začala kvůli tomu sbírat potřebné podpisy zastupitelů. „Oslovili jsme všech 55 členů. Máme osm podpisů od našich členů, čtyři od TOP 09 a STAN a zatím vím o jednom z ČSSD, což je 13 podpisů. Potřebujeme jich však 19,“ řekl dnes ČTK lídr lidovců Ivo Slavotínek. Svoláním mimořádného zastupitelstva prý usilují o to, aby hejtman vysvětlil vše veřejně a ne za zavřenými dveřmi klubů.

Ani Sobotka hejtmana k rezignaci nepřinutil

Rozbořila se k rezignaci už v polovině října v Olomouci snažil osobně přesvědčit premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Hejtmana ale podpořila většina sociálních demokratů olomouckého krajského výboru. V pátek ho k rezignaci vyzvalo politické grémium ČSSD, posléze se k němu připojilo předsednictvo strany a podle Sobotky stejný názor vyplynul i z diskuse při jednání ústředního výkonného výboru.Rozbořil řekl, že je pro něj nejzásadnější podpora krajského klubu. Krajské vedení bude znovu jednat 2. listopadu, na programu je i otázka nového lídra, který bude muset Rozbořila v krajských volbách nahradit.

V kauze s názvem Vidkun jsou kromě Rozbořila obviněni olomoučtí policisté Karel Kadlec a Radek Petrůj a vlivný olomoucký podnikatel Ivan Kyselý. Podle detektivů se podezřelí podíleli na ovlivňování některých trestních kauz a únicích informací z trestních spisů, které negativně ovlivňovaly jejich úspěšné vyšetření. Kromě hejtmana skončili všichni tři ve vazbě.