Kuba kvůli pochybné zakázce odvolal šéfa CzechInvestu

Odvolaný šéf CzechInvestu Miroslav Křížek

Odvolaný šéf CzechInvestu Miroslav Křížek Zdroj: ctk

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) dnes odvolal generálního ředitele CzechInvestu Miroslava Křížka. Od úterý pověřil vedením této státní agentury Petra Očka, ředitele sekce fondů EU.

Audit podle Kuby ukázal, že CzechInvest chyboval při vypsání kritizované zakázky na vyhledávání vhodných průmyslových nemovitostí pro domácí i zahraniční investory. Kanceláře CzechInvestu minulý týden kvůli uvedené zakázce prohledávali policisté, odvezli si listinné důkazy a datová média.

Zakázku získala firma Glafin, podle médií ji vede Křížkův známý. Hospodářské noviny dnes uvedly, že policie má vážné indicie, že se ve skutečnosti žádná soutěž neodehrála. Na webu agentury se sice oznámení o vyhlášení tendru objevilo, ovšem asi až se zpožděním. Zavedené realitní kanceláře prý proto o soutěži vůbec nevěděly. Do soutěže se přihlásily čtyři společnosti, tři však podle HN jen naoko. Ministerstvo uvedlo, že „v rámci výběrového řízení bylo osloveno pět firem, které však z větší části nepředstavují reprezentativní výběr zástupců z předmětné oblasti“.

Interní audit ministerstva nyní podle Kuby ukázal řadu pochybení. „Z výsledku IT části auditu vyplývá, že CzechInvest nejen není schopen doložit, zda byla zakázka zveřejněna v souladu se zákonem, ale také že celý redakční systém, ve kterém jsou zakázky zveřejňovány, neodpovídá nárokům zákona o zadávání veřejných zakázek,“ uvedl úřad v tiskové zprávě. CzechInvest podle ní vypsání zakázky s ministerstvem nijak nekonzultovala.

Třiatřicetiletý Křížek je od roku 2004 členem ODS. Tehdejší ministr průmyslu Martin Kocourek (ODS) ho šéfem CzechInvestu jmenoval v září 2010. „Po důkladném zvážení mediální reality a po dohodě s panem ministrem odcházím z vedení agentury CzechInvest. Během mého působení jsem se nikdy nedopustil ničeho, co by mohlo být kvalifikováno jako manažerské pochybení,“ citovala Česká televize z jeho prohlášení.

Systém, kde CzechInvest podlimitní veřejné zakázky zveřejňuje, umožňuje přímo odstraňovat přiložené soubory dokumentů včetně záznamů o změně a aktualizaci. Není proto možné stoprocentně potvrdit či vyvrátit, zda zadávací dokumentace byla uveřejněna na profilu zadavatele po celou dobu zákonné lhůty, uvedlo ministerstvo.

Prokazatelné je podle auditu to, že 12. července zaměstnankyně agentury zveřejnila na profilu CzechInvestu příslušnou dokumentaci, a to s datem k 1. červnu. Ministerstvo by tak podle auditu v této věci vůči CzechInvestu mělo postupovat tak, jako by zadávací dokumentace zveřejněna nebyla.

Mluvčí CzechInvestu Štěpánka Filipová již dříve uvedla, že byl tendr po právní stránce v pořádku a Glafin zvítězil mimo jiné kvůli nejnižší nabídnuté ceně. Na základě negativních zpráv v médiích se ale firma Glafin rozhodla od zakázky odstoupit. Zadávací řízení pak zrušil i CzechInvest.