Kubice má úkol: Navrhnout postup, jak zrušit KSČM

Jan Kubice

Jan Kubice Zdroj: ctk

Ministr vnitra Jan Kubice má do listopadu zpracovat návrh na pozastavení činnosti KSČM. Úkol mu dnes uložila vláda přesto, že vzala na vědomí analýzu připravenou jeho ministerstvem, která podobný krok nedoporučuje. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa vláda postupuje místo odborně pouze politicky a hrozí jí mezinárodní ostuda.

Podle analýzy ministerstva vnitra nejsou dány důvody pro podání návrhu na pozastavení činnosti nebo rozpuštění KSČM. „Činnost KSČM posuzovaná ve světle jejího programu, veřejných projevů a názorů a s ohledem na prosazovanou ideologii nevybočuje z pravidel nastavených českým právním řádem a protiprávnost činnosti KSČM nelze na základě hodnocených materiálů jednoznačně dovodit,“ je uvedeno v materiálu, který má ČTK k dispozici. Analýza připomíná, že podle Nejvyššího správního soudu (NSS) je primárně nutné korigovat jednání politické strany způsobem nevedoucím k její likvidaci.

„Pokud by něco takového skutečně udělala, nezávidím vládě mezinárodní ostudu, kterou si utrhne u Evropského soudu pro lidská práva. Vláda by se měla starat o potřeby obyvatel a ne o to, jak likvidovat opozici,“ řekl ČTK Filip. Je přesvědčen o tom, že NSS by případnému návrhu na pozastavení činnosti KSČM nevyhověl. „Po právní stránce strach nemám, protože právu pravděpodobně rozumím lépe než členové vlády,“ dodal předseda komunistů.

Naopak podle senátora Jaromíra Štětiny (TOP 09 a Starostové) se kabinet „pochlapil“. Je prý připraven spolu s kolegy a s Kubicem na přípravě návrhu správní žaloby spolupracovat. „Vítám i úvahy o tom, že by vládu před NSS zastupovala nezávislá profesionální advokátní kancelář,“ dodal senátor, jenž kroky ke zrušení nebo pozastavení činnosti KSČM podnítil.

KSČM je podle expertů v souladu s právním řádem ČR, přesto budí emoce

KSČM podle expertů ministerstva vnitra nenaplňuje žádný z bodů, které NSS v minulosti vyjmenoval jako možné důvody pro zrušení politické strany. Právní experti nenalezli důkazy, že by strana aktivně spolupracovala se sdruženími, která prosazují komunistickou ideologii agresivněji, demokracii prý neohrožuje.

Přesto výroky představitelů KSČM budí rozruch. Například podle poslankyně KSČM Marty Semelové by si místo příslušníků protikomunistického odboje uznání a ocenění zasloužili spíše pohraničníci bránící komunistické hranice. „Předložený návrh zákona o třetím odboji je paskvil. Zcela pomíjí všechny mezinárodní a historické souvislosti, umožňuje ocenění vrahů a násilníků, uráží normální poctivé lidi, kteří zde žili a pracovali,“ prohlásila v červnu.

Analytici vnitra její výroky označili za „nepochybně značně nemravné, ve společnosti nepřijatelné a hrubě neslušné“. Upozornili ale, že poslankyně není ve vedení ani ve stínové vládě KSČM, a proto nejde o oficiální rétoriku strany.

Pro možné zrušení podle něj nehovoří ani rozsudky Evropského soudu pro lidská práva. Plyne z nich totiž, že soudy jsou po skončení studené války tolerantnější vůči komunistické ideologii než k ideologii nacistické.