Kultura a školství dostaly miliardy navíc. Ministři žádali ještě více

Daniel Herman

Daniel Herman

Ministři kultury a školství Daniel Herman (KDU-ČSL) a Marcel Chládek (ČSSD) získali do rozpočtu svých rezortů na příští rok několik miliard navíc. Přesto ale nejsou úplně spokojeni a Herman hodlá rozhodnutí šéfa státní pokladny Andrej Babiše (ANO) ještě zvrátit. Přifouknout pokladnu svého resortu o několik miliard chce i šéf vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Peníze získá i doprava.

Herman se s Babišem dohodl na zvýšení rozpočtu rezortu na příští rok na 10,74 miliardy korun. „V tuto chvíli máme garantovaný růst platů o 3,5 procenta, ale chceme se k této otázce ještě vrátit,“ uvedla mluvčí ministerstva kultury Helena Markusová.

Nemusí to však být konečné číslo, jednání budou pokračovat v září. Cílem je rozpočet ve výši 11,2 miliardy korun. Letošní rozpočet rezortu kultury ve výši 9,9 miliardy korun se měl původně v příštím roce o miliardu korun snížit. Původní výši 9,9 miliardy korun označil Herman za „hladinu přežitelnosti“.

Jedno procento ze státního rozpočtu pro resort kultury, jak o to usilovaly mnohé české vlády, by ministerstvo kultury mělo mít v roce 2017. Jde o rozpočet ministerstva bez výdajů na církve, s nimi by to přibližně bylo 1,3 procenta státního rozpočtu. Na začátku srpna to sdělil Herman po návštěvě premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) ve svém úřadě.

Napůl spokojený Chládek

Ani Chládek, který k letošním téměř 125 miliardám získal navíc 4,2 miliardy, není zcela spokojený. „Jsem polospokojen,“ uvedl ministr. Dojednanou sumu ale považuje za úspěch. Před schůzkou řekl, že chce 2,2 miliardy na platy, miliardu na víc žáků v mateřských a základních školách, 800 milionů na sport a 1,3 miliardy na podporu operačního programu věda a výzkum. Součet činí 5,3 miliardy korun.

Po jednání ministr řekl, že do platů učitelů by mělo v příštím roce putovat 2,5 miliardy korun, nepedagogičtí pracovníci by si měli rozdělit půl miliardy navíc. Na větší počet žáků, asistenty, psychology a pomůcky ve školách by měl resort mít místo požadované miliardy o 300 až 400 milionů navíc. Zbytek peněz má ministerstvo dohledat v jednotlivých částech svého rozpočtu. „Máme některé položky, které můžeme použít,“ podotkl Chládek.

Vnitro chce tři miliardy

O penězích jednal s Babišem také ministr vnitra Milan Chovanec, který žádá pro svůj resort přidání zhruba tří miliard korun. Aby je dostal, musí splnit několik podmínek Babiše, které se týkají úspor nebo prodeje nepotřebného majetku. O definitivní podobě rozpočtu vnitra budou oba ministři jednat opět na konci srpna.

Chovanec se na příští schůzce bude s Babišem bavit také o tom, kam konkrétně peníze půjdou. Mimo jiné mají vzrůst platy policistů a hasičů nad 3,5 procenta, část peněz by měla jít také do nákupu nového vybavení bezpečnostních složek, jako například na policejní auta. „Já jsem spokojen,“ dodal Chovanec.

Dohoda je na stole

Ministr se domnívá, že požadovaným opatřením, ať už jde o úspory nebo prodej nepotřebného majetku, je vnitro schopno dostát. Jinak je prý dohoda v podstatě na stole. „Jsem přesvědčen, že jdeme správným směrem. Podmínky splníme,“ doplnil.

Chovanec již dříve uvedl, že by chtěl, aby měl jeho resort v příštím roce rozpočet 54,5 miliardy korun, původní návrh ministerstva financí byl 51,5 miliardy. Na letošní rok má vnitro schválený rozpočet zhruba 53,7 miliardy korun.

Miliarda pro dopravu

Také ministerstvo dopravy si pro příští rok vyjednalo navýšení rozpočtu, a sice o téměř miliardu korun. Peníze půjdou na pokrytí inflace u regionální železniční dopravy, kompenzace studentských slev dopravcům, dále na správní agendy a výdaje spojené s činností Evropské kosmické agentury.

Největší podíl dohodnutých peněz tvoří inflační doložka pro České dráhy, která činí 460 milionů korun. Dalších 260 milionů jsou dotace na slevy pro žákovské jízdné a 150 milionů by mělo jít na dopravně-správní agendy, jako centrální registr vozidel a služby placené provozovatelům. Nejmenší položka 90 milionů korun by měla směřovat na takzvané kosmické aktivity, tedy na činnosti spojené s Evropskou kosmickou agenturou.

„Odcházíme spokojeni, dohodli jsme se na těchto čtyřech položkách,“ řekl ministr Antonín Prachař (ANO) s tím, že se dohodli mimo jiné na objemech mezd. Dále se prý bavili o Drážním úřadu či Úřadu civilního letectví. „Myslím, že všechny věci, které jsme měli nedořešené, v tuto chvíli máme vyjasněné,“ dodal.