Kurzarbeit má pomoci proti krizi. Náklady si prý stát a firma podělí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Kubelka

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) vypracovalo první návrh na řešení takzvaného kurzarbeitu, kdy podniky v krizi nechávají své zaměstnance zčásti nebo úplně po nějaký čas doma za nižší mzdu a na tu jim přispívá stát. Předpokládá použití tohoto nástroje jako protikrizového opatření, nikoliv při běžné či sezonní nezaměstnanosti. Uvedla to Táňa Švrčková z tiskového oddělení MPSV. Podle neoficiálních informací ČTK by se firmy a stát měly podílet na náhradách mzdy každý polovinou.

Navržené řešení počítá s využitím paragrafu 209 zákoníku práce. Ten stanoví, že zaměstnavatel může až po dobu jednoho roku v případě dočasného omezení výrobků nebo poptávky po službách poskytovat náhradu mzdy. Ta musí činit nejméně 60 procent průměrného výdělku. „Následně požádá krajskou pobočku Úřadu práce ČR o poskytnutí příspěvku na mzdu v době uplatňování částečné nezaměstnanosti,“ píše se v podkladovém materiálu na čtvrteční jednání tripartity.

MPSV odmítlo podrobnosti návrhu upřesnit s tím, že je zveřejní, až se na konečné podobě dohodne se zaměstnavateli a odbory. Podle informací ČTK by se měli na 60procentní náhradě mzdy stát a zaměstnavatelé podílet každý jednou polovinou. V materiálu jsou také nastavená pravidla, za jakých podmínek podnik může vstoupit do kurzarbeitu, například výše propadu výroby.

Materiál již ministerstvo poslalo odborům a zaměstnavatelům. „V zásadě s tím souhlasíme,“ uvedla ředitelka zaměstnavatelské sekce Svazu průmyslu a dopravy Jitka Hejduková. Upozornila však, že materiál ještě nebyl projednán. Podrobněji se vyjádří, až tomu tak bude.

Podobně návrh okomentoval i vedoucí legislativního oddělení Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek. „Letmo jsem materiál prošel a zdálo se mi, že nemá zásadní chybu,“ řekl Samek.

Kurzarbeit je využívaný například v Německu. Německá kancléřka Angela Merkelová se o něm vyjádřila pozitivně. Miliardy eur uvolněné pro program „kurzarbeit“ umožnil v době krize společnostem snížit vyplácené mzdy a přitom nepropouštět zkušené zaměstnance, aby po odeznění krize mohly firmy opět najet na plný výkon.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.