Kvůli trenýrkám na střeše dostal velitel Hradní stráže vyhazov

Bývalý velitel Hradni stráže Radim Studený a prezident Miloš Zeman

Bývalý velitel Hradni stráže Radim Studený a prezident Miloš Zeman Zdroj: CTK

Náčelník vojenské kanceláře Hradu Rostislav Pilc odvolal k dnešnímu datu velitele Hradní stráže Radima Studeného. Prezident Miloš Zeman avizoval odchod Studeného kvůli vyvěšení červených trenýrek nad Hradem. Ve funkci skončil před dvěma týdny i šéf prezidentovy ochranky Petr Dongres. Ovčáček řekl, že do budoucna nelze v souvislosti s incidentem vyloučit i další personální změny.

Rudé trenýrky nad Hradem místo prezidentské standarty pověsila skupina Ztohoven před dvěma týdny, prý jako „standartu muže, který se nestydí za nic“. Na střechu vylezli převlečení za kominíky, policisté je zadrželi až po činu. Snadno překonané zabezpečení Hradu vyvolalo kritiku.

„Pan prezident již před časem hovořil o tom, že je třeba provést nová bezpečnostní opatření, ale také některé personální změny, a to v reakci na útok organizované tlupy zlodějů na Pražský hrad,“ řekl Ovčáček k dnešní personální změně.

Ve své funkci poté skončil ředitel Útvaru pro ochranu prezidenta Dongres. Požádal o přeložení, protože Zeman požadoval jeho odvolání. Dongres už působí v jiné vrcholné policejní funkci - stal se náměstkem ředitele Útvaru pro ochranu ústavních činitelů Jiřího Komorouse.

Kdo Studeného nahradí, není ještě podle Ovčáčka rozhodnuto. „Jistě bude proveden velmi pečlivý personální výběr. Ale v tuto chvíli je to předčasná otázka,“ dodal mluvčí.

Prezident se zároveň vyjádřil, že odpovědnost za bezpečnostní pochybení nese právě i Studený. Zatímco Hradní stráž má na starosti ostrahu venkovních prostor v areálu Hradu, vchody do budov zabezpečuje Útvar pro ochranu prezidenta.

Radim Studený (46)
V čele Hradní stráže stanul plukovník Studený v dubnu 2007, kdy nahradil Jaroslava Pekaře. Před převelením na Pražský hrad působil od roku 1994 v řadě funkcí na generálním štábu (GŠ), byl mimo jiné učitelem ve vojenské autoškole, později zastával velitelské funkce v rámci výcvikového praporu a zabezpečovací brigády GŠ. Od ledna 2005 pak působil jako zástupce velitele na pražském posádkovém velitelství.
Během Studeného působení se zlepšila pověst Hradní stráže, kterou v předchozím období poškodilo několik afér (například sexuální zneužívání, šikana nebo focení pornografických materiálů vojáky v uniformách).
Koncem roku 2008 se v tisku objevily informace, že Studený čelí řadě anonymních udání. Psalo se v nich, že při neopatrné manipulaci se zbraněmi bylo postřeleno už několik vojáků, že velitel se v den státního svátku pozvracel na hradním nádvoří a v opilosti rozkopal pamětní věnce a že vojáci běžně berou drogy. Vojenská policie podle DNA ze slin na známkách zjistila, že dopisy posílal Studeného předchůdce ve funkci Pekař, ten ale autorství odmítl. V roce 2010 se obrátil na soud, který zrušil rozhodnutí náčelníka Generálního štábu o jeho vině kvůli spáchání přestupku proti občanskému soužití za údajné psaní dopisů.
Radim Studený se narodil 1. října 1969 v Ostravě, kde maturoval na průmyslovce. Na přelomu 80. a 90. let vystudoval brněnskou vojenskou akademii, po vysoké škole zamířil v roce 1992 na generální štáb.
Studený je ženatý, má dva syny.