Lékařky si stěžují: Novela vzdělávání nás opomíjí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Novela pravidel vzdělávání lékařů, kterou právě projednávají poslanci, má zjednodušit cestu mladých absolventů k plné lékařské kvalifikaci. U žen lékařek ji ale naopak může výrazně zkomplikovat. Alespoň podle tří z nich, které se proti návrhu ozvaly.

„Novela obsahuje řadu opatření, která lékařkám velmi ztíží skloubení kariéry s jejich mateřskou rolí,“ uvedla Dagmar Štafová ze sdružení Mladí lékaři. „Na jednáních o novele se podíleli téměř výhradně muži. Ti zřejmě ve vášnivé a nepřehledné debatě úplně zapomněli na dopad navržených změn na ženskou, nyní již většinovou část lékařského stavu,“ zdůraznila. Štafová spolu se dvěma kolegyněmi publikovala v týdeníku Medical Tribune článek, ve kterém upozorňují na chystané ztížení praxe během rodičovské dovolené.

Ministerstvo zdravotnictví to odmítá. „Návrh byl formulován právě tak, aby ulehčil ženám lékařkám,“ uvedl Jan Štoll z ministerstva zdravotnictví. Novela například o rok prodlužuje dobu, po kterou může lékař přerušit povolání, aniž by musel na doškolení. „Tím jsou zvýhodněny předně lékařky čerpající rodičovskou dovolenou,“ vysvětluje Štoll.

V mladé generaci lékařky výrazně převažují nad lékaři a pro nemocnice, které trpí nedostatkem personálu, je tedy velmi důležité, aby měly dobré podmínky. Problém spočívá v tom, že lékaři či lékařky nemohou hned po studiu pracovat samostatně.

Musí splnit podmínky specializačního vzdělávání. Do této praxe by se však nově nepočítala jakákoli stáž v rozsahu menším než půl pracovního úvazku. Právě formou kratších úvazků, například po dva dny v týdnu, však lékařky často absolvují povinné stáže ještě při rodičovské. Autoři zákona chtěli stanovením minimálního rozsahu úvazku zajistit kvalitu a intenzitu praxe. Návrh ještě mohou měnit poslanci. „Myslím, že tento problém bude stát za otevření diskuze a pozměňovací návrh,“ je přesvědčen poslanec TOP 09 Leoš Heger.