Lékařů – cizinců přibývá, ale z Česka často míří dál

ilustrační foto z operačního sálu

ilustrační foto z operačního sálu Zdroj: ctk

Oprávnění k práci lékaře mělo v Česku koncem loňského roku 2557 lékařů s cizí státní příslušností. Oproti stavu před pěti lety jich přibylo 676, uvedla Česká lékařská komora, jejímž členem musí být každý pracující lékař. Cizinci však nepokrývají úbytek českých lékařů odcházejících za hranice.

Lékařská komora vydá dokumenty nutné k práci v cizině dvěma stovkám čerstvých absolventů ročně a témuž počtu zkušenějších lékařů. Mezi lékaři z ciziny převažují Slováci, jsou jich necelé dva tisíce. Celkově podíl lékařů – cizinců postupně roste. Zatímco v roce 1992 bylo v ČLK jen 1,48 procenta cizinců, loni už činil jejich podíl 4,88 procenta.

Porovnání 26 zemí OECD ukazuje, že v roce 2013 jen ve čtyřech zemích byl podíl cizinců nižší než v České republice. V uvedeném roce například ve Velké Británii činil 28,7 procenta. Vedení ČLK přesto považuje rostoucí počet lékařů z ciziny za problematický. „Lékařská komora zaznamenala případy, kdy byl lékař opakovaně zaměstnáván, aniž by složil příslušné zkoušky,“ uvedl v interním časopise ČLK její šéf Milan Kubek.

Lékaři - cizinci v ČeskuLékaři - cizinci v Česku | CLK

Jako problém vnímá jednak jazykovou bariéru, jednak údajnou nestabilitu těchto pracovníků. Často prý míří z Česka dál. „Díky jazykové příbuznosti u nás nejsnáze složí aprobační zkoušky, které jim otevřou dveře k lépe placené práci na Západě,“ míní Kubek. VZP dosud nemusela řešit problémy pacientů domluvit se s personálem, uvedla ale vedoucí revizních lékařů Zdeňka Salcman Kučerová.

Lékaři – cizinci usilují o změnu aprobačních zkoušek, aby nemuseli například skládat zkoušky ze čtyř oborů najednou, ale postupně, aby se na ně mohli lépe připravit. „Mnohým z nás se nedaří složit aprobační zkoušky i přesto, že máme dlouholeté zkušenosti s prací v Česku, pracujeme stejně dobře jako čeští lékaři a naše vzdělání v původní vlasti je na vysoké úrovni,“ napsala Kubkovi Djamilia Momunkulová, jež zastupuje lékaře ze zemí bývalého Sovětského svazu.