Lékařům mají léky diktovat pojišťovny

Léky

Léky Zdroj: profimedia.cz

Lékaři budou mít mnohem menší volnost ve výběru léků, které pacientům předepisují. Všeobecná zdravotní pojišťovna bude na lékaře, kteří nerespektují její seznam doporučených léků, přísnější. Do zákona by se dokonce mohla dostat povinnost lékařů seznam pojišťovny dodržet.

Pojišťovny ušetří stamiliony ročně. Jenže lékaři si nechtějí nechat léky od zdravotních pojišťoven natvrdo diktovat.
„Lékař by se neměl řídit podle doporučení zdravotní pojišťovny, ale podle doporučených postupů odborné společnosti,“ zdůrazňuje Zorjan Jojko, předseda Sdružení ambulantních specialistů.

Mezi zástupci lékařů, lékárníků a výrobců léků koluje návrh novely zákona, podle které by lékaři museli seznam léků doporučených pojišťovnou povinně respektovat. Ten vzbudil vlnu kritiky. K návrhu se ale nikdo nezná. Připsán je předsedovi zdravotního výboru sněmovny Borisi Šťastnému (ODS). „Mé jméno bylo uvedeno falešně. Hodlám vyšetřit, kdo a proč takovouto falešnou hru hraje,“ tvrdí ale Šťastný.

Všeobecná zdravotní pojišťovna už nyní vytváří svůj pozitivní list, tedy seznam doporučených léků, které pro ni vyjdou levněji. Lékař se jím ale nutně nemusí řídit. „Pozitivní list má důrazně doporučující charakter,“ říká Petr Honěk, ředitel odboru léčiv a zdravotnických prostředků VZP. Ve chvíli, kdy lékař překročí limity na náklady a zdravotní pojišťovna by ho mohla pokutovat, nerespektování pozitivního listu mu přitíží. „Nebudeme ale rozhodně požadovat dodržení našeho doporučení na sto procent,“ dodává Honěk. To kvůli případným pacientům, kterým by vybraný lék nevyhovoval.

Podle Jojka je podstatné, nakolik by se lékaři museli doporučení pojišťoven držet. U poloviny pacientů by lékař podle něj mohl pozitivní list respektovat, u poloviny ale ne. Už jen proto, aby se chronickým pacientům léky neměnily moc často a neztratili přehled, co jak mají užívat. Polovina pacientů ale je pro pojišťovny málo.

Pojišťovny zdůrazňují, že chtějí lékaře ovlivňovat jen v rámci léků s různými obchodními názvy, ale zcela stejnou účinnou látkou. „U těchto léků už teď dochází k záměnám v lékárnách,“ upozorňuje Honěk. VZP zatím jedná s výrobci o slevách individuálně. To vzbuzuje pochybnosti. „Zdravotní pojišťovna by neměla takto zvýhodnit jeden konkrétní lék bez řádné soutěže,“ kritizuje prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Seznam léků doporučených VZP

» Podmínkou VZP pro zařazení konkrétního léku na pozitivní list je, aby výrobce nabídl oficiální slevu alespoň 15 procent, případně „skrytou“ slevu alespoň 30 procent.

» V budoucnu by měl pozitivní list VZP čítat desítky léků. V tuto chvíli jsou na něj zařazeny tři přípravky: Helicid na žaludeční vředy a poruchy trávení, Amaryl na léčbu cukrovky a Osagrand na řídnutí kostí u žen po menopauze. Poslední lék zlevnil dokonce o polovinu.

» Jen slevy na tyto tři přípravky znamenají pro VZP úsporu v řádu stamilionů ročně.