Léky se v Česku plýtvá. Ušetřit by se přitom mohly až miliardy

Léky

Léky Zdroj: E15

Češi vrátili lékárnám v roce 2011 léky za jednu miliardu korun, přípravky v hodnotě 155 milionů odevzdali do ordinací, do popelnic vyhodili léky za 400 milionů. Zjistil to průzkum reálného využití léčiv a jeho finančního dopadu na zdravotní systém v Česku. "Nepoužité léky vyšly české zdravotnictví v roce 2011 na 1,563 miliardy," řekl k výsledkům náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek.

Podle dat distributorů má zdravotnictví za rok k dispozici léky za zhruba 65 miliard, ceny jsou s DPH a marží. Průzkum Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) a agentury STEM/MARK ukázal, že podíl nevyužitých léčiv činil v roce 2011 minimálně 3,7 procenta dodávek distributorů.

Ředitel SÚKL Pavel Březovský uvedl, že podle průzkumu měli lidé v půli roku 2012 doma zásoby nevyužitých léčiv za 443 milionů korun, řada z nich bude pravděpodobně také zlikvidována. Průměrný počet léků na domácnost činil 17 balení, z nich 41 procent byly léky na recept.

Lékárničky obsahovaly zejména přípravky na teplotu, bolest, zažívací obtíže, ale i načatá balení antibiotik. Odborníci přitom varují před užíváním antibiotik jiným pacientem, než kterému byla předepsána. Vede to k antibiotické rezistenci, léky ztrácejí účinnost.

Do lékárny vrací medikamenty jen zhruba polovina Čechů

Z průzkumu podle Březovského rovněž vyplynulo, že jen 53 procent domácností vrací nepoužité léky v lékárně, přestože 90 procent ví, že to je možné. Do běžného odpadu vyhazuje léky 29 procent domácností a 15 procent je hromadí doma a o likvidaci se nestará. Jen polovina skladuje léky za doporučených podmínek.

Stav použitelnosti léku kontroluje pravidelně 27 procent domácností, čas od času 36 procent, nikdy sedm procent. Lék nejčastěji vyhazují domácnosti proto, že jde o přípravek „do zásoby“ (43 procent), kvůli změně léčby pak vyhodí lék 34 procent domácností.