Lessy končí v čele policie. Jde o vládní puč, tvrdí opozice

Petr Lessy

Petr Lessy Zdroj: profimedia.cz

Petr Lessy, který dnes musel opustit funkci policejního prezidenta, si za 19 měsíců v čele policie stačil znepřátelit celou řadu politiků. (Foto ČTK)
Například ministr vnitra Jan Kubice Lessyho kritizoval kvůli tomu, že šéf policie prý málo podporoval přímý výkon služby u policie. Začátkem prosince Kubice dokonce veřejně řekl, že očekává Lessyho rezignaci. Nakonec se ale dohodli a oznámili mimo jiné změny na policejním prezidiu. (Foto E15)
Letos v lednu zase Kubice nechal prošetřit, zda Lessy nespáchal trestný čin překročením limitů při udělování odměn policejním šéfům. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) však nezjistila, že by Lessy trestný čin spáchal. (Foto E15)
Lessy Kubicemu údajně slíbil, že v září odejde z funkce. Policejní prezident ale takovou dohodu popřel. (Foto E15)
V polovině července řekl Lessy na jednání bezpečnostního výboru sněmovny že mu kvůli kauze podezřelého nákupu letounů CASA telefonoval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Vyčítal mu prý postup policie v této věci a některé jeho výroky chápal Lessy jako zastrašování vyšetřovatelů. Kalousek se proti nařčení ostře ohradil. Pokud Lessy důkazy má, Kalousek prý odstoupí z funkcí a odejde z veřejného života. V opačném případě by měl odejít Lessy, prohlásil ministr. (Foto Profimedia)
7
Fotogalerie
Policejní prezident Petr Lessy byl Generální inspekcí bezpečnostních sborů (GIBS) obviněn z pomluvy a zneužití pravomoci úředního činitele. Lessy to potvrdil serveru E15.cz s tím, že byl s okamžitou platností zbaven služebního poměru a končí tak v čele policie. Lessy trestní oznámení ale považuje za nesmyslné, účelové a hodlá se bránit. Opozice konec Lessyho ostře kritizuje, jde podle ní o vládní puč.

„Před chvílí jsem převzal rozhodnutí ministra vnitra Jana Kubiceho o okamžitém ukončení služebního poměru,“ řekl E15.cz Lessy, který je nyní na nemocenské.

Podle informací E15.cz se obvinění týká kauzy náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka. Lessy jen uvedl, že jde o kauzu, která již byla dříve prošetřována, podrobnosti ale nechtěl komentovat.

Lessyho milníky v čele policie obrazem:

Lessy trestní oznámení považuje za nesmyslné a hodlá se bránit. Podle něj jde o vykonstruovanou snahu s politickým zadáním zbavit se policejního prezidenta. „Další kroky budu řešit se svým právním zástupcem,“ dodal. Formálně by mohlo být problematické už to, že rozhodnutí Lessy obdržel v době, kdy je na nemocenské.

Údajná pomluva se týká Lessyho více než půl roku starého výroku, kdy mluvil o šéfovi zlínské krajské policejní správy Bedřichu Koutném a jeho náměstkovi Vaňkovi v souvislosti s kauzou takzvaného Toflova gangu. Uvedl prý, že jeden z obviněných údajných členů brněnského policejního gangu Rudolf Setvák zametal v minulosti jako pracovník inspekce oznámení na tehdejšího ředitele brněnské policie Vaňka.

Na GIBS se zároveň kvůli těmto i dalším výrokům Lessyho už dříve obrátil i ministr vnitra Jan Kubice. Lessy například nedávno v deníku Právo prohlásil, že jej ministr vydírá. Kubice to chtěl řešit kvůli podezření z trestného činu pomluvy.

Čtěte více:

Kubice se obrátil na inspekci kvůli Lessyho výrokům

Dokument: Lessy skutečně chtěl nové passaty

Lessy vyzývá policisty k odolnosti vůči "mocným lidem"

Lessy v souvislosti s vydíráním v rozhovoru zmínil řízení o odnětí osobního příplatku, které s ním Kubice vedl kvůli tomu, že překročil limity při udělování odměn svým podřízeným. Ministr vnitra podle něho řízení zastavil jen proto, že mu prý slíbil, že funkci skončí.

Napětí mezi oběma muži v čele bezpečnostního aparátu trvá delší dobu. Ministr Kubice Lessyho v minulosti k rezignaci opakovaně vyzýval. Lessy to komentoval s tím, že celý spor je pouze o tom, že ministr má jinou představu o budoucím fungování sboru než policejní prezident. „Já nemám pocit, že ministerstvo vnitra tím, jak krátí rozpočet policie, vytváří vhodné podmínky pro fungování sboru,“ uvedl.

.

Pozdvižení způsobila i přestřelka Lessyho s ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Lessy v červenci oznámil, že mu Kalousek během jednoho odpoledne třikrát volal a hrozil, že budou všichni policisté zaangažovaní v aktuální kauze CASA v krátké době „odstíháni“. Kalousek to popřel, tvrdí, že s policejním šéfem jednal o nákupu nové várky policejních passatů. To zase odmítl Lessy.

Tejc: Jde o policejní puč v režii vlády

Obvinění policejního prezidenta Petra Lessyho bylo podle opozičních ČSSD, KSČM i VV účelovým krokem a hrubým zásahem vládních politiků do policejní práce. Podle předsedy poslanců ČSSD Jeronýma Tejce jde o „policejní puč v režii pravicové vlády“, který ohrožuje demokratické poměry v zemi.

Místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová míní, že vláda hledala jakýkoliv důvod, jak se zbavit nezávislého policejního prezidenta. Vicepremiérka Karolína Peake sdělila, že obvinění Lessyho bere na vědomí. Je podle ní třeba situaci ve vedení policie stabilizovat a nastavit normální vztahy mezi vnitrem a policejním prezidiem.

„Podle mého názoru by se komunisté v roce 1948 nemuseli stydět za to, co se podařilo vládě Petra Nečase. Je to účelová snaha o kriminalizaci a odvolání policejního prezidenta. Je evidentní, že Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) se stala politickou policií,“ řekl Tejc.

„Je to snaha o ovládnutí policie. Pan Nečas a Kalousek mají strach z vyšetřování některých kauz a poslední kapkou pro ně byla kauza kolem místopředsedkyně sněmovny Vlasty Parkanové (TOP 09),“ dodal Tejc. Případ podle něj ohrožuje demokratické poměry v zemi. Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana vyzval, aby se věcí zabýval a posoudil, jestli nedošlo k porušení policejních předpisů či zákona.