Levice je o krok blíž k moci. Drtivě ovládla Senát

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Po nepřesvědčivém zisku z krajských voleb, kde ČSSD sice zvítězila, ale přišla o 75 zastupitelů, propukly tuto sobotu v Lidovém domě oslavy naplno. Nejsilnější levicová strana ve druhém kole senátních voleb triumfovala ve 13 obvodech z 23, kde její kandidáti postoupili. V horní komoře parlamentu tak obsadila historicky nejvyšší počet křesel, dohromady 46.

Spolu se socialisty může o úspěchu hovořit celá levice, která vůbec poprvé disponuje v Senátu ústavní většinou 49 mandátů. Částečně úspěšná byla Strana zelených, lidovci v podstatě zůstali na svém.

Očekávání z prvního kola naopak nenaplnili komunisté, z 12 jejich finalistů zabodoval jen jeden. Třeba v Praze 8 nakonec jednoznačně zvítězila Daniela Filipiová za ODS. Jinak ale občanští demokraté utrpěli ještě větší porážku než před týdnem. Strana získala jen čtyři křesla, o rovných deset přišla. Z 81 senátorů jich bude mít jen 15, což je nejméně od vzniku horní komory v roce 1996. Radovat se nemůže ani TOP 09. I když dva mandáty obhájila, žádný nový nezískala.

Navzdory výsledku by sociální demokracie s KSČM a zemanovcem Vladimírem Drymlem (dříve ČSSD) mohli začít měnit ústavní zákony či Listinu základních práv a svobod až tehdy, získají-li stejně silnou většinu také ve volbách do Poslanecké sněmovny. I tak může levice senátními vety ještě více ztěžovat existenci současné vládě Petra Nečase. A zcela v její režii bude rozhodování o výměně dohromady osmi ústavních soudců z celkových 15. Tato instance má přitom v posledních letech zásadní vliv na politické dění v zemi. Například v roce 2009 zrušila předčasné volby. Nyní by mohla postupně začít zasahovat do už schválených pravicových reforem tím, že by dopřávala více sluchu levicovým ústavním stížnostem.

Výsledky senátních volebVýsledky senátních voleb | E15

„Je to jasný vzkaz vládě, že by měla skončit. Je to výraz toho, že si lidé přejí její odchod, že si přejí politickou změnu,“ prohlásil s neskrývanou spokojeností šéf socialistů Bohuslav Sobotka.

Hlavním cílem ČSSD bylo udržení nadpoloviční většiny v Senátu, což se jí podařilo. V opačném případě by strana podle Sobotky nemohla korigovat vládní politiku v legislativní oblasti. Rovněž prý zablokuje snahy měnit Ústavu ČR způsobem nepřijatelným pro většinu společnosti.

Spíše pohřební atmosféra panovala v centrále občanských demokratů v pražské administrativní budově Albatros. „Standardní výsledek ODS v senátních volbách je sedm až deset křesel. To, co je pod tento počet, bývá označováno za neúspěch. Rozhodnutí voličů musíme přijmout s pokorou a udělat vše pro to, aby se tento neúspěch neopakoval,“ konstatoval předseda strany Nečas. Svoje představy o tom, jak by měli modří na porážku reagovat, Nečas přiblíží na kongresu strany začátkem listopadu. Podle znovuzvoleného senátora Jaroslava Kubery by měla odstoupit celá výkonná rada ODS.

Výsledky senátních volebVýsledky senátních voleb | E15Výsledky senátních volebVýsledky senátních voleb | E15