„Lex Zeman“ ve světě: kde trestají za urážku hlavy státu?

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: E15 Anna Vackova

Miloš Zeman
Miloš Zeman v OSN
Prezident Miloš Zeman
Miloš Zeman na jednání tripartity 12.9.2016
Miloš Zeman
8
Fotogalerie

Skupina českých poslanců navrhla v tomto týdnu trestat až rokem vězení urážku prezidenta. V důvodové zprávě zmiňují příklad Nizozemska, v Evropě si podle Mezinárodního institutu tisku čest své hlavy státu chrání zákonem hned 14 zemí.

V Dánsku může taková urážka skončit čtyřmi měsíci vězení, v Nizozemsku pak dokonce až pěti lety. Nicméně sedmačtyřicetiletý muž, který před devíti lety označil královnu za „kurvu“, vyvázl jen s pokutou 400 eur.

Kde v Evropě může padnout trest za urážku hlavy státu?

V některých evropských zemích zákon zakazuje urážet i cizí hlavy státu. Před 11 lety tak například 28 polských aktivistů skončilo na 30 hodin za mřížemi urážku ruského prezidenta Vladimíra Putina. Velkou pozornost letos vyvolal případ německého komika Jana Böhmermanna, který si utahoval z tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Německá prokuratura ukončila jeho stíhání na začátku října.

Mnohem větší pozor na jazyk si člověk musí dát v Saúdské Arábii. Ta zařadila urážku krále mezi akty terorismu, za který hrozí až trest smrti nebo bičování. Urážka místních vládců se mírnějšími způsoby trestá také v Jordánsku, Kuvajtu a Maroku.

Pomocí zákona si svoji čest dál více chrání i thajská monarchie. Mezi lety 1990 a 2005 se před soudem za urážku krále ocitli jen čtyři lidé, v dalších pěti letech už to bylo 400 případů. Po převratu vojenské junty před dvěma lety se navíc tresty za hanobení monarchy výrazně zvýšily.