Lidovci bojují o místo v politice. Jako vzor vidí německou CDU

Pavel Bělobrádek

Pavel Bělobrádek Zdroj: CTK

Lidovci, kteří by podle posledních průzkumů vystřídali ve sněmovně Věci veřejné, chtějí nabídnout před podzimními krajskými a senátními volbami novou tvář, ale priority vycházející z tradičních hodnot. S programem, který začali formulovat na dnešní ideové konferenci, hodlají oslovit i mladší ročníky. Mezi priority řadí podporu rodin s dětmi, společné zdanění manželů, zdravotnictví dostupné všem, boj proti hazardu, rozvoj venkova. Jako svůj vzor KDU-ČSL označila německou CDU.

Ideové kotrmelce strana podle předsedy Pavla Bělobrádka činit nehodlá, voličům chce nabídnout solidní program, který zajistí stabilitu bez zbytečných extrémů.

„Jsme zde - poučeni, stabilní, ale hlavně zdravě hladoví po budování nové moderní křesťanské demokracie, která je orientovaná na potřeby společnosti, která je otevřená současnému modernímu světu,“ prohlásil v úvodu konference předseda KDU-ČSL Bělobrádek.

Přiznal, že nové vedení strany s sebou nese pachuť mnohých nesprávných rozhodnutí a činů předchůdců. „Jsme stranou, která dostala v posledních sněmovních volbách pořádnou lekci za svoje chyby, voličům říkám: 'Děkujeme, poučili jsme se',“ uvedl. Současně ale prý doufá v to, že se poučili i voliči v tom, že jejich sázka na nové strany bez historie se jim nevyplatila.

Bělobrádek: Česko nemůže poučovat Evropu

Současnou podobu politiky Bělobrádek, který povede lidovce do volebního klání v Královéhradeckém kraji, popsal jako cynickou, bezskrupulózní a konfrontační mizérii. Není podle něj možné, aby Česko poučovalo Evropu, jak má správně hospodařit, když bez úplatků a rozkrádání neumí koupit ani obrněné transportéry či vytisknout tramvajové lístky.

„Za těchto, a nejen těchto okolností, je pro nás členství v nyní již disciplinovanější a důslednější Evropské unii zcela potřebné a správné,“ soudí. Za vzor řešení ekonomických problémů země si KDU-ČSL bere německou CDU.

„Vláda ODS, TOP 09, STAN a VV neprovádí reformy, ale deformy, tupě škrtá a neřeší příčiny, ale pouze následky, a to na úkor občanů,“ uvedl Bělobrádek v opozici k německému příkladu, kde se sice také škrtalo, ne ale v sociální oblasti. „Kdo se chce mít jako v Bavorsku, musí volit jako v Bavorsku,“ doplnil později místopředseda strany Pavel Svoboda.