Lidovci: Slova Sobotky o vojácích USA v Evropě jsou nepřijatelná

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Česká republika nevolá po posílení vojenské přítomnosti Severoatlantické aliance v Evropě. Prohlásil to premiér Bohuslav Sobotka s tím, že země nic takového s ohledem na současnou bezpečnostní situaci nepotřebuje. Reagoval na prohlášení amerického prezidenta Baracka Obamy, že Spojené státy posílí svou vojenskou přítomnost v Evropě. Sobotka si tím vysloužil kritiku od koaličního partnera i opozice.

Sobotka připustil, že některé evropské státy, včetně Polska nebo pobaltských zemí, se obracejí na NATO, aby byla zvýšena vojenská přítomnost na kontinentu, Česko ale podle něj nic takového nepotřebuje. „Já myslím, že taková přítomnost má logiku jen v návaznosti na bezpečnostní situaci,“ podotkl s tím, že ta česká to nevyžaduje.

„Česká republika tedy nebude patřit a nepatří mezi země, které by volaly po posílení vojenské přítomnosti jednotek NATO v Evropě,“ řekl Sobotka. Ministerský předseda je přitom přesvědčen, že zvyšování počtu aliančních jednotek v Evropě ještě řadu let nemusí být na pořadu dne. Závisí to podle něj ale na vývoji bezpečnostní situace.

Lidovci: Sobotkova slova jsou nepřijatelná

Lidovci považují Sobotkovo vyjádření k posílení vojenské přítomnosti USA v Evropě za zcela nepřijatelné a nezodpovědné. Jejich předseda a vicepremiér Pavel Bělobrádek má transatlantickou vazbu za základní článek bezpečnostní politiky.

„Tento výrok, který zásadně mění dlouhodobé pozice České republiky, vnímám jako jeho osobní názor, který nebyl koaličně ani vládně projednán či konzultován, a může vážně ohrozit vztahy v rámci visegrádské čtyřky - hlavně s Polskem, ale i dalšími spojenci v rámci NATO - mj. v Pobaltí,“ uvedl v prohlášení Bělobrádek. „Tyto státy se cítí ohroženy a po posílení alianční vojenské přítomnosti na svém území volají! Česká republika sama nemusí na svém území alianční vojáky mít, ale nemůže odmítat umístění aliančních sil na území spojenců,“ doplnil.

Odlišné stanovisko než Sobotka vyjádřil také šéf opoziční ODS Petr Fiala, podle něhož Česko zbytečně hazarduje se svou reputací a ohrožuje vlastní bezpečnost. „Na rozdíl od premiéra Sobotky se domnívám, že posílení vojenské přítomnosti jednotek NATO v Evropě je žádoucí. Jsem dalek strašení novou studenou válkou, na druhou stranu jsem realista a vidím, že mezinárodní situace se zhoršuje. NATO je zárukou naší bezpečnosti a kdo říká něco jiného, riskuje bezpečnou budoucnost naší země,“ napsal v prohlášení.

Český velvyslanec Šedivý: USA se snaží ujistit své spojence o podpoře

Severoatlantická aliance přijala dnešní slova amerického prezidenta Obamy kladně. „Reakce byla všeobecně pozitivní,“ řekl českým novinářům v bruselské centrále NATO český velvyslanec při alianci Jiří Šedivý. Podle něj však nejde primárně o americkou reakci na vzrůstající ruskou hrozbu. „Nevnímejme to jako přímou obavu z možnosti přímého útoku ze strany Ruska,“ řekl Šedivý. USA se snaží spíše ujistit svoje evropské spojence, že při nich stojí, uvedl. Podle jeho slov se rozmístění rotujících amerických jednotek v Evropě nebude týkat České republiky.

Obama dnes po setkání se svým polským protějškem Bronislawem Komorowským ve Varšavě prohlásil, že USA v rámci přehodnocení svých vojenských aktivit v reakci na „nové bezpečnostní výzvy“ pošlou na evropský kontinent více vojáků i vybavení.

Obama, který žádá Kongres, aby pro tyto aktivity schválil podporu v hodnotě jedné miliardy dolarů (asi 20 miliard korun), se posílením vojenské přítomnosti v Evropě snaží zmírnit obavy amerických spojenců NATO po znepokojivých ruských krocích vůči Ukrajině.