Limit na doplatky za léky chrání méně lidí, vratky klesly o polovinu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Faggy Art via Flickr

Ochranný limit na spoluúčast ve zdravotnictví chrání oproti dřívějšku jen zlomek lidí. Opatření, jež má finančně odlehčit dlouhodobě nemocným, se proti loňsku mnohem méně využívá. Po zrušení poplatků u lékaře a v lékárně pojišťovny čekaly, že poklesnou vratky pacientům, kteří limit překročí, o třetinu. Reálně klesly více než o polovinu.

Všeobecná zdravotní pojišťovna místo dvaceti milionů korun vrací letos v pololetí devět milionů. Podobně třeba Česká průmyslová zdravotní pojišťovna vrací místo 2,5 milionu korun jen 919 tisíc. „Za poklesem stojí především nižší čerpání léků s doplatky,“ uvedla její mluvčí Elenka Mazurová.

Klesají totiž náklady na léky, a to díky dohodám mezi VZP a jednotlivými výrobci léků. Za slevu získá lék výhodu před jinými preparáty, dostane se na pozitivní list léků, které mají lékaři předepisovat přednostně. „Pokles vyplacených vratek byl způsoben bezpochyby mimo jiné tím, že 41 léčivých přípravků vstoupilo na pozitivní list,“ sdělil mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Jenže není jisté, že lidé v lékárnách opravdu platí o tolik méně. Možné je, že za léky platí, a limit je nechrání. Do limitu se totiž započítá jen doplatek na nejlevnější lék ve skupině. Za ostatní se doplácí bez sociální ochrany.