Loterijní zákon budí vášně. Jde do sněmovny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Abegglen CC BY-SA 2.0 Flickr

Necelé čtyři měsíce před koncem roku sázkové kanceláře, loterijní firmy a provozovatelé výherních automatů a kasin stále nevědí, jak velkou daň z hrubých příjmů budou platit pro příští rok.

Ve sněmovně leží návrh poslance Jana Volného, na jiné variantě se ale dohodla koaliční rada. A na programu další schůze poslanců začínající za týden je i první čtení tří zákonů regulujících hazard včetně výše daně od ledna 2017.

Trojice zákonů umožňuje udělování národních licencí zahraničním sázkovým kancelářím, a konečně i tedy jejich zdanění, a zároveň zavádí prostředky pro blokování firem, které si o licenci nepožádají. „Text zákona je velmi kvalitně připravený a velmi to oceňujeme. Jen je otázka, zda nastavené parametry zůstanou i po jednání ve sněmovně a Senátu,“ uvedl šéf Asociace provozovatelů kurzových sázek Marek Herman na včerejší konferenci pořádané přímo v Poslanecké sněmovně.

Zdanění 25 procenty je naprosto neúnosné, vždyť průměr u kurzových sázek v EU je 20 procent

Sázkovým a loterijním firmám zejména vadí, že nynější dvacetiprocentní daň by se měla zvýšit podle koaličního návrhu na 23 procent. Volný ji navrhuje ještě o dva procentní body vyšší.

Podle vládních zákonů by od roku 2017 měly sázkové firmy platit daň 25 procent a loterijní 30 procent. „Zdanění 25 procenty je naprosto neúnosné, vždyť průměr u kurzových sázek v EU je 20 procent,“ míní Herman. Ještě ostřejší výrazy volí senátor a majitel skupiny Synot provozující i výherní automaty Ivo Valenta. Podle něj by měly sazby zůstat u všech druhů her na 20 procentech.

U takzvaných automatů se přitom podle návrhu Volného sazba zvedá na 25 procent, podle koaličního návrhu na 28 procent, a podle vládou schválených zákonů dokonce na 35 procent s tím, že hraní na automatech s sebou nese nejvíce škodlivých návyků a patologického hraní. Poplatek za každý přístroj a den se má zvýšit dvojnásobně na 110 korun. To podle Valenty nahraje černému trhu. „Česko se vystavuje hrozbě žalob a arbitráží,“ uvedl v té souvislosti Valenta.