Medici chtějí do Německa, astronomické platy nečekají

ilustrační foto z operačního sálu

ilustrační foto z operačního sálu Zdroj: ctk

Za vyšším platem a za zkušenostmi – především za těmito cíli odcházejí studenti českých lékařských fakult do zahraničí. Vyplývá to z průzkumu HealthCare Institute uskutečněného mezi 435 studenty lékařských fakult. Zatímco v Česku očekává většina dotázaných nástupní plat mezi dvaceti a třiceti tisíci korun měsíčně, v zahraničí předpokládá 25 tisíc až 35 tisíc korun.

„Výše očekávaného nástupního platu v zahraničí není tak vysoká,“ soudí Michal Čarvaš z vedení Nemocnice Prachatice. „Třicet až 35 tisíc korun je částka, kterou jsme schopni mladým lékařům nabídnout u nás v jihočeských nemocnicích.“ Tabulkově sice u nás náleží lékaři bez praxe zhruba 23 tisíc korun měsíčně, k tomu však dostává osobní ohodnocení.

Pouhých pět procent studentů očekává v cizině nástupní plat vyšší než padesát tisíc korun. Česká lékařská komora uvádí, že nástupní plat v Německu je 114 tisíc korun. Podle ředitelů nemocnic mladí lékaři nechtějí dělat tolik přesčasů, jak bývalo zvykem. Také prezident Asociace studentů medicíny Pavol Vasko potvrzuje, že dodržování limitů přesčasů je pro mladé lékaře důležité.

Z dotazovaných studentů pouhých pět procent očekává v cizině nástupní plat přes padesát tisíc korun.

Podle průzkumu chce do zahraničí za prací odejít 28 procent studentů českých lékařských fakult. Nejžádanější destinací je jednoznačně Německo. Ve skutečnosti zatím odchází podle dat České lékařské komory po promoci do zahraničí zhruba pětina ročníku.

Komora označuje odchody lékařů za jeden z problémů českého zdravotnictví. Podle děkana 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Aleksiho Šeda by bylo dobré zjistit, jestli se lékaři vracejí. „Fenomén odchodů do zahraničí nám může pomoci kultivovat naši medicínu,“ domnívá se Šedo.