Medveděv na Hradě: železnice, vrtulníky a co za to

Dmitrij Medveděv na Hradě

Dmitrij Medveděv na Hradě Zdroj: ctk

Václav a Lívie Klausovi vítají ruský manželský pár Medveděvových
Na bezpečnost jednoho z nejmocnějších mužů světa dohlířejí desítky policistů
Na příjezd ruského prezidenta čekají ministři (zleva)  kultury Jiří Besser, práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, průmyslu a obchodu Martin Kuba a vnitra Jan Kubice.
Prezidentské páry sledují pochod hradní stráže
Prezidentské páry na Hradě
13
Fotogalerie
(FOTOGALERIE) Zástupci českých a ruských firem dnes na Hradě podepsali smlouvy za miliardy korun. Česko postaví železnici na Urale za 40 miliard korun, dále bude moci opravovat ruské helikoptéry. Co za to? Dmitrij Medveděv by pro Rusko rád získal lukrativní zakázku na dostavbu jaderné elektrárny Temelín.

Ruské a české firmy na Hradě podepsali kontrakty za zhruba 2,15 miliardy eur (54,3 miliardy korun). Je mezi nimi například smlouva o výstavbě železnice na Urale či smlouva společnosti Alvel na dodávky jaderného paliva.

Železnici na Urale postaví české firmy pod vedením brněnské OHL ŽS. Objem kontraktu je více než 1,5 miliardy eur (skoro 40 miliard korun). Jde tak o jeden z největších zahraničních kontraktů posledních let. Začátek stavby zhruba 390 kilometrů železniční tratě je plánován na rok 2012, její dokončení v roce 2015. Zároveň byla podepsána dohoda Českou exportní bankou o strategickém financování projektu.

Jaderné palivo, metanol a plyn

Česká společnost Alta Invest uzavřela s ruským výrobcem jaderného paliva Tvel smlouvu o vzniku nové firmy Alvel. Sídlo bude mít společnost v ČR a má poskytovat služby související s dodávkami palivových článků na evropský trh.

Alta podepsala také kontrakt se společností Uralmetanolgroup na výstavbu závodu na výrobu metanolu v Nižním Tagilu. Brněnská společnost Královopolská Ria a GK Gazenergostroj podepsaly smlouvu na výstavbu paroplynové elektrárny o výkonu 367 megawatt v Soči, kde se v roce 2014 bude konat zimní olympiáda.

Memorandum o vzájemném porozumění a spolupráci uzavřely společnosti Plynostav Pardubice holding a ruský Strojtransgaz, který v ČR staví plynovod Gazela. Dohoda je zaměřena na další spolupráci při realizaci dlouhodobých projektů na výstavbu energetických objektů.

Podle MPO jsou dnes podepsané projekty v různém stadiu zajištění z finančního i technického hlediska. U některých projektů si účastníci ještě musí vyjasnit jejich definitivní realizaci, tedy hlavně financování a pojištění, informovalo ministerstvo.

Česko bude moci opravovat ruské vrtulníky

Kromě dohod mezi byznysmeny podepsala ruská delegace s Českem celkem sedm bilaterálních dohod, mimo jiné o lukrativní zakázce na opravy ruských vrtulníků v Česku pro jiné státy. Uzavřeli také společnou deklaraci o partnerství pro modernizaci průmyslu.

Zástupci vlád rovněž podepsali smlouvy o sociálním zabezpečení, dále v oblasti boje proti trestné činnosti a také o zpětném přebírání osob. Mezi dokumenty je rovněž smlouva o spolupráci mezi ministerstvy kultury na léta 2012 až 2015 a dohoda o spolupráci mezi Hospodářskou komorou ČR a ruskou obchodně průmyslovou komorou.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv přijel dnes dopoledne na Pražský hrad, kde jej s oficiálními poctami přivítal jeho český protějšek, prezident Václav Klaus. Medveděv tak zahájil druhý den své návštěvy. Jedním z hlavních témat Medveděvovy návštěvy je zájem Ruska o získání lukrativní zakázky na dostavbu jaderné elektrárny Temelín.

Klaus: Rusové nabízejí pro Temelín největší podíl českých subdodavatelů

Prezident Václav Klaus ubezpečil svého ruského partnera Dmitrije Medveděva, že dodavatel dostavby jaderné elektrárny Temelín bude vybrán transparentně. Rusové podle něj nabízejí nejvyšší podíl českých subdodavatelů. Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína má být hotova nejpozději v roce 2025. Uchazeči by měli příští rok podat nabídky a v roce 2013 by mělo být rozhodnuto o vítězi, vedle Rusů se soutěže účastní také Američané a Francouzi.

Medveděva, který se s Klausem setkal již ve středu po příletu na večeři ve Strahovském klášteře, vítala krátce po 10:00 na prvním nádvoří nastoupená hradní stráž a hudba. Zahrála hymny obou zemí. Medveděv jednotku pozdravil česky „Vojáci, nazdar“. Čestná stráž vypálila slavnostní salvu.

Medveděva a jeho delegaci, která přijela na Pražský hrad v koloně, čekalo slunečné počasí. Ruského prezidenta doprovázela manželka Světlana, které se věnovala česká první dáma Livia Klausová. Po oficiálním přivítání se prezidentské páry setkaly soukromě v Habsburském salonku. Medveděvová zvolila pro tuto příležitost modrou halenku a sukni, Klausová byla v bílém.

Celý areál Pražského hradu je kvůli návštěvě ruského státníka pro turisty uzavřen. Novináři a další lidé, kteří měli povolení ke vstupu, mířili na ceremoniál již od rána a museli procházet přísnou bezpečnostní prohlídkou. Návštěvu jednoho z nejmocnějších a nejstřeženějších politiků světa přijelo sledovat padesát ruských novinářů. Na Hrad je od rána přivážely autobusy, spolu s dalšími žurnalisty pak na nádvoří čekali na vstup do přeplněného tiskového střediska. Celkem se podle informací Hradu na návštěvu akreditovalo 200 novinářů.

Medveděv: ruské volby mohly být neregulérní

Vedle jednání s Klausem čeká Medveděva slavnostní oběd s delegacemi a poté i setkání s premiérem Petrem Nečasem. Po otevření výstavy ruský prezidentský pár z Prahy odcestuje. Medveděv do české metropole přijel v době, kdy se v Rusku konají protesty proti výsledkům nedělních parlamentních voleb.

Medveděv v Praze připustil, že ruské parlamentní volby mohly provázet nedostatky. Otázky ohledně výsledků voleb a jejich možné neregulérnosti mají podle Medveděva právo na existenci. K porušením volebního zákona podle něj zřejmě opravdu došlo, protože Rusko nemá „ideální volební mašinérii“. Konkrétní případy však musejí vyhodnotit odborníci, ne jednotliví občané.

Medveděv se do ČR vrátil po loňském odzbrojovacím summitu USA a Rusko, který hostila Praha. Tentokrát je zde na bilaterální návštěvě, které dominují ekonomická témata.

U Pražského hradu si aktivisté připomněli smrt ruských novinářů
Na Hradčanském náměstí v Praze si dnes asi dvacet aktivistů s transparenty připomnělo zavražděné ruské novináře nebo právníky. Na panelech v podobě lidských postav poukazují například na osud novinářky Anny Politkovské. Výstavu nazvali Umlčené hlasy.

Na Pražském hradě se v době demonstrace konal slavnostní oběd.

Dnešní protestní akci pořádá Centrum na podporu demokracie a lidských práv Člověka v tísni. Happeningem si chce připomenout osudy novinářů, právníků a aktivistů, kteří byli v Rusku zavražděni v posledním desetiletí. Protestu se účastní i členové ruské komunity žijící v Praze.

Na panelech, s kterými se demonstranti před Pražským hradem procházejí, jsou zobrazeny novinářky Politkovská nebo Natálie Estěmirovová, které psaly o ruských vojenských operacích v Čečensku.

Aktivisté také chtějí upozornit na nedělní parlamentní volby. Lidé na Hradčanském náměstí mohou soutěžit ve vhazování falešných volebních lístků do urny. Ruská opozice považuje volby za zfalšované. Proti jejich výsledku pořádá demonstrace, na kterých byly zatčeny stovky lidí. Vládní strana Jednotné Rusko premiéra Vladimira Putina a prezidenta Medveděva získala ve volbách necelou polovinu hlasů, výrazně ale ztratila oproti dosavadní více než dvoutřetinové většině.