Menším obcím přidat, velkým neubrat, navrhuje ODS

Malé obce by mohly dostat více i podle ODS

Malé obce by mohly dostat více i podle ODS Zdroj: wikimedia.org

Občanští demokraté chtějí přidat peníze z rozpočtového určení daní menším městům a obcím. Nemá se to ale stát na úkor čtyř největších měst. Rozpočty obcí se mají posílit o 14,5 miliardy. Je to o zhruba miliardu více, než navrhuje ministerstvo financí. Stát má podle ODS najít peníze z národních dotačních titulů, snížit provozní výdaje státu nebo upravit podíl obcí na celkovém objemu sdílených daní.

Rozpočtové určení daní je aktuálně předmětem sporů ve vládní koalici. Premiér Petr Nečas dnes uvedl, že ODS je připravena dodržet koaliční smlouvu i vládní programové prohlášení. Podle něj zatím chybí analýza nákladů na výkon veřejné správy. Návrh ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) má podle něj stranický charakter. „Je založen na vyvolávání řevnivosti a zbytečně hloubí dělící příkopy v naší zemi,“ uvedl Nečas.

Zástupci ODS dnes uvedli, že jsou připraveni příjmy největších měst zastropovat. Speciálně se zabývali Prahou, která má „nejvíce (příjmů) jako obec a nejméně jako kraj“. ODS navrhuje tři až tři a půl miliardy Praze ubrat jako obci a naopak vrátit coby kraji. „Fiskálně by byl výsledek neutrální,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Podle primátora Prahy Bohuslava Svobody (ODS) je výsledek jednání pro město přijatelný. „Varianta je velmi vyvážená a odmítá princip někomu vzít, protože je úspěšný. Praha nebude krácena a my jsme schopni se vyrovnat s tím, že naše příjmy budou zastropovány,“ uvedl Svoboda. Původní varianta by podle něj znamenala ztrátu až 2,2 miliardy korun. „Museli bychom sáhnout na funkce, které Praha musí zajišťovat, jako je dopravní obslužnost, budování okruhů, které řeší přístup k Praze,“ dodal Svoboda.

Jeho kolega plzeňský primátor Martin Baxa (ODS) označil možné dopady Kalouskova návrhu rozpočtového určení daní za „katastrofální“. Plzeň by měla přijít až o jednu miliardu, z daňových příjmů má dnes zhruba trojnásobek. „Například na veřejnou dopravu vynakládáme zhruba jednu miliardu, museli bychom ji radikálně omezit,“ uvedl Baxa. Podle něj aktuální návrh ODS zachovává variantu, aby menší obce dostaly přidáno. „Má své opodstatnění a velkou logiku,“ uvedl Baxa.

ODS podle Stanjury nečeká ohledně aktuálního návrhu odpor starostů. Podle něj je motivace návrhů občanských demokratů pozitivní. Také Nečas dnes uvedl, že návrh ODS má řadu podvariant. „Jsme připraveni se dohodnout na kompromisu,“ uvedl. Podle Stanjury současný návrh ministra Kalouska nezvyšuje motivaci měst a obcí s dopadem na zaměstnanost, což je chyba. Zástupci ODS dnes uvedli, že chtějí změnu normy projednat rychle.

Proti Kalouskovu návrhu jsou zejména čtyři největší města, která by změnou přišla o část svých příjmů. Starostové menších měst naopak změny vítají. Ve středu budou pochodovat Prahou za přijetí novely zákona. Ta má zvýšit podíl z daní pro 6241 menších měst a obcí o 13,5 miliardy.

Ministerstvo chce podle návrhu novely zákona o rozpočtovém určení daní přesunout pět miliard korun z rozpočtů velkých měst, aby snížilo rozdíl mezi nejchudšími obcemi a nejbohatšími městy ve výnosu sdílených daní na jednoho obyvatele. Nejvíce by na novele měly získat obce od 2000 do 10.000 obyvatel. Návrh koncem léta vrazil klín mezi ODS a TOP 09. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík totiž počátkem září uvedl, že bez přijetí této změny by vláda těžko dále mohla fungovat.

Navrhované změny vítají především obce a menší města. Příkladem je Horní Jelení v Pardubickém kraji. Starosta obce Petr Tupec (ODS) dnes ČTK řekl, že Hornímu Jelení chybí „peníze v podstatě na všechno“, příkladem je obnova komunikací nebo chodníků.