Metanolová kauza znovu ožívá. Soud se bude zabývat zlínskou větví případu

Likérka Drak

Likérka Drak Zdroj: profimedia.cz

Likérka Drak
Rudolf Fian a Jiří Vacula (vpravo)
Likérka Drak
Likérka Drak
Likérka Drak
7
Fotogalerie

Zlínská pobočka brněnského krajského soudu se bude ve čtvrtek 5. dubna znovu zabývat hlavní, takzvanou zlínskou větví metanolové kauzy. Hlavní distributor otráveného alkoholu Jiří Vacula, který si odpykává patnáctiletý trest, podal návrh na obnovu řízení. Návrh neznamená zrušení rozsudku, ale další projednání věci, řekla ve středu mluvčí brněnského krajského soudu Eva Sigmundová.

Návrh na obnovu řízení byl soudu doručen loni v prosinci. Podle mluvčí v něm Vacula uvedl, že má k dispozici nové skutečnosti nebo důkazy soudu dříve neznámé. Vacula, který pomohl případ objasnit, byl rozsudkem z května 2014 odsouzen za obecné ohrožení na patnáct let vězení. "Ve vazbě byl od září 2012 do července 2014 a následně ve výkonu trestu odnětí svobody, takže celkem už má vykonáno přes pět let trestu," uvedla Sigmundová. 

V hlavní větvi kauzy metanol bylo v lednu 2014 obžalováno 31 lidí. Míchači směsi Rudolf Fian a Tomáš Křepela byli následně odsouzeni na doživotí. Za mřížemi skončila i řada prodejců otráveného alkoholu.

Metanolová aféra začala 3. září 2012. Požití jedovatého alkoholu si vyžádalo desítky obětí. Poslední člověk, jehož úmrtí je spojováno s prodejem nelegálně vyráběného alkoholu, zemřel na konci února 2014 v nemocnici v Novém Městě na Moravě. Celkem si metanolová kauza od září 2012 do února 2014 v Česku vyžádala 48 životů. 

Aférou je inspirován televizní film Metanol režisérky Terezy Kopáčové a scenáristky Lenky Szántó. Jeho premiéra je naplánována na 16. dubna od 17:00 ve zlínském Golden Apple Cinema. Natáčelo se ve Zlíně, v okolí Havířova, Příbrami či Prahy. Ve snímku se vedle Lukáše Vaculíka objeví Martin Finger, Veronika Freimanová nebo Vladimír Kratina.

Metanol zabil mezi lety 2012 a 2014 v Česku téměř 50 lidí

- Takzvaná metanolová kauza patří mezi nejhorší neštěstí, které Českou republiku v posledních desetiletích postihly. První případy úmrtí po požití nelegálně vyráběných lihovin s obsahem jedovatého metylalkoholu se objevily na koncem léta 2012. Nejprve zemřel 3. září v Havířově dvaašedesátiletý muž, jeho o tři roky mladší partnerka otravě podlehla také. Třetí oběť, šedesátiletou ženu, si metylalkohol vyžádal 5. září také v Moravskoslezském kraji.

- Poslední člověk, jehož úmrtí je spojováno s prodejem nelegálně vyráběného alkoholu, zemřel na konci února 2014 v nemocnici v Novém Městě na Moravě. Osmapadesátiletý muž ze Žďárska podle policistů pil závadný alkohol u svého známého. Celkem si metanolová kauza od září 2012 do února 2014 v České republice vyžádala 48 životů.

- Počtem obětí je druhou nejhorší katastrofou v dějinách samostatné ČR. Více životů si vyžádaly jen povodně v roce 1997, při nichž zemřelo 50 lidí. Otrávený alkohol také připravil o zdraví desítky osob. Poškozených, včetně zemřelých, je asi 140. Mnozí z nich jsou těžce zdravotně postižení, řada otrávených například oslepla.

- Nejvíce otrav bylo zaznamenáno v Moravskoslezském kraji, kde zemřelo 23 lidí. Smrtelné otravy se ale vyskytly ve všech čtyřech moravských krajích, dále na Vysočině, v Jihočeském, Středočeském a Ústeckém kraji i v Praze. Pančovaný alkohol z ČR zabíjel také v Polsku, kde po jeho požití zemřeli tři lidé.

- Vláda na vlnu úmrtí reagovala 12. září 2012 zákazem prodeje tvrdého alkoholu ve stáncích. Zákaz se týkal destilátů a tuzemáku s obsahem alkoholu od 30 procent. O dva dny později byl vydán zákaz prodeje lihovin s obsahem alkoholu od 20 procent na celém území ČR a 20. září ministr zdravotnictví zakázal vývoz alkoholu od 20 procent z ČR. Vlastní opatření dočasně zavedly i Slovensko, Polsko nebo Rusko. Prohibice byla v ČR zmírněna koncem září 2012. Poslední omezení padla až v říjnu 2013.

- Kauza přiměla stát zpřísnit pravidla pro výrobu a distribuci lihovin. Byl mimo jiné zaveden nový typ kolků pro alkohol, zákon omezil maximální velikost spotřebitelských balení tvrdého alkoholu na tři litry a z prodeje lihu a lihovin učinil koncesovanou živnost.

- Několik případů otrav metanolem se objevilo i později, ovšem nikdy nebylo potvrzeno, že by měly něco společného s metanolovou kauzou. V březnu 2014 zemřel dvaapadesátiletý muž v Boskovicích, policii se ale nepodařilo vypátrat, kde metanol vypil. V bytě muže se závadný alkohol nenašel a v pátrání nepomohly ani výpovědi jeho blízkých. V červnu 2014 se podezření na otravu metanolemobjevilo i v případě čtyřiašedesátiletého muže z Kurovic na Kroměřížsku, v tomto případě ale policie nezveřejnila bližší podrobnosti.

- Podle zpráv z podzimu 2013 se nepodařilo najít asi 2000 litrů zřejmě z 15.000 litrů nebezpečného alkoholu. V létě 2014 přitom zlínští celníci zajistili při kontrole v areálu v Bystřici pod Hostýnem na Kroměřížsku 500 lahví absintu s etiketou společnosti Vapa Drink, které obsahovaly až 30 procent jedovatého metanolu.

- V souvislosti s kauzou bylo obviněno sedm desítek lidí, většina z ohrožování zdraví závadnými potravinami, padla už řada rozsudků. V květnu 2014 vynesl Krajský soud ve Zlíně verdikt v hlavní, takzvané zlínské metanolové větvi. Míchači kontaminované směsi Tomáš Křepela a Rudolf Fian dostali doživotí, trest potvrdil v únoru 2015 i Vrchní soud v Olomouci. Dalších pět mužů obžalovaných v této větvi si odpyká tresty v rozmezí od sedmi do devíti let. Hlavní distributor Jiří Vacula tehdy přijal už prvoinstanční rozsudek 15 let.