Miliardář Janeček nemá miliardy. Rozhodně ne v Česku

Nemlč! Jeden z vizuálů kampaně NFPK

Nemlč! Jeden z vizuálů kampaně NFPK

Jeden ze zakladatelů Nadačního fondu proti korupci, spolumajitel firmy RSJ Karel Janeček, dlouhodobě vystupuje proti netransparentnosti českých firem. Jeho vlastní výdělky však transparentní nejsou.

Janeček v médiích často opakuje, že jeho firma vydělává miliardy korun. „Naše firma vydělává jednotky miliard ročně,“ řekl letos například internetovému magazínu Finmag.cz. Také na dotaz časopisu Týden, kolik firma RSJ loni vydělala, letos v únoru odpovědel: „Řekněme, že náš výnos bude více než miliarda korun. Vzhledem k tomu, že náklady jsou minimální, odpovídá tento výnos vlastně zisku.“

Výroční zpráva společnosti RSJ, kde vlastní Janeček podíl 43 procent, však ukazuje zcela jiná čísla. Za loňský rok firma, která se živí hlavně robotickým obchodováním s měnovými a komoditními deriváty v Británii a Spojených státech, vydělala 17,4 milionu korun. Celkem utržila 102,4 milionu korun.

Janečkova RSJ tak na dani z příjmu loni státu zaplatila pouhé 4,6 milionu korun. Pro srovnání: jiný podnikatel s politickými ambicemi, Andrej Babiš, platí státu za Agrofert tisícinásobně více.

Firma RSJ na dotazy o svém hospodaření deníku E15 ani po měsíci a několika urgencích neodpověděla. RSJ často uvádí, že její obrat na burzách dosahuje trilionových hodnot v korunách. To jsou v zásadě virtuální hodnoty, které při robotických obchodech vytváří počítačový algoritmus. Skutečné výnosy firmy se tvoří na rozdílech v řádu malých zlomků měn mezi nabídkovou a poptávkovou cenou (takzvaných spreadech).

Na newyorské derivátové burze Liffe tak RSJ loni vydělala 28,8 milionu korun, na provizích za obchodování pro jiné zákazníky 50 milionů a 14 milionů korun na prodeji softwaru. Aktiva RSJ činila ke konci roku 808 milionů korun. Janeček vlastní v Česku ještě polovinu ve fondu 5P uzavřený investiční fond. Ten loni vydělal pět milionů. Navíc jeho vlastní jmění spadlo na nízkou hodnotu, takže jej akcionáři museli zachraňovat půjčkami. Fond má podle účetní závěrky aktiva zhruba půl miliardy korun.

Lidé z RSJ spoluvlastní také dva fondy s názvem RSJ Powerfunds, registrovaný na Mauriciu. RSJ na dotazy, jaký je majetek fondů v tomto daňovém ráji, také neodpověděla.

Janeček využívá pro své offshore aktivity podle serveru Novinky.cz stejnou advokátní kancelář jako jím kritizovaný lobbista a šedá eminence pražské ODS Ivo Rittig. Právníci z advokátní kanceláře Šachta & Partners sedí v orgánech Janečkových offshorových firem. Ty mají dokonce stejné adresy na Kypru i na Radlické v Praze jaké používá Rittig.