„Miloše do koše“. Tisíce lidí demonstrovaly proti Zemanovi

Demonstrace proti Miloši Zemanoví 17.11.2014

Demonstrace proti Miloši Zemanoví 17.11.2014 Zdroj: ctk

Demonstrace proti Miloši Zemanoví 17.11.2014
Demonstrace proti Miloši Zemanoví 17.11.2014
Demonstrace proti Miloši Zemanoví 17.11.2014
Demonstrace proti Miloši Zemanoví 17.11.2014
Demonstrace proti Miloši Zemanovi 17. listopadu
10
Fotogalerie
Na protest proti prezidentu Miloši Zemanovi dorazilo na pražskou Národní třídu odhadem několik tisíc lidí. Jako nesouhlas s jeho politikou i vyjadřováním drželi nad hlavou papírky v červené barvě, pískali a vyzývali Zemana k abdikaci. Odpoledne se protestující vydali v průvodu z Betlémského náměstí na Pražský hrad.

„Miloše do koše“, neslo se z úst demonstrantů v den pětadvacátého výročí začátku takzvané sametové revoluce. Podobné heslo lidé skandovali v listopadu 1989 na adresu tehdejšího generálního tajemníka Komunistické strany Československa Milouše Jakeše.

Účastníci protestu drželi s transparenty s nápisy jako „Nechceme být ruská kolonie“ nebo „Zeman sem, Zeman tam“ v narážce na prezidentova slova z rozhlasového rozhovoru, v němž použil vulgární výraz. Na některých transparentech ale byla i neslušná slova.

„Pane prezidente, Miloši Zemane, přestože jste dostal podporu nadpoloviční části zúčastněných voličů a slíbil jste, že zemi sjednotíte a budete ji s úctou a patřičnou odpovědností zastupovat, získané funkce jste se zpronevěřil a nezastupujete občany této země,“ znělo z reproduktorů. Podle organizátorů akce by měl prezident „s přihlédnutím ke svým činům a zdraví“ zvážit odstoupení z funkce.

Spisovatel a bývalý politický vězeň Jiří Stránský měl červenou kartu připnutou na čepici. „Je to takzvaně červená karta na věčný časy proti Zemanovi. Já jsem seděl, že jsem rebel, takže jsem byl rebel za bolševika, tak proč bych nebyl teď,“ řekl Stránský.

Demonstrace se na výročí nehodí

Výročí listopadu 1989 by mělo sjednocovat, ne rozdělovat, shodli se premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i vicepremiér Andrej Babiš (ANO). „Pokud dneska jsou organizovány demonstrace ve prospěch pana prezidenta, proti panu prezidentovi, tak je to špatně,“ řekl Babiš v České televizi.

Podle Sobotky byl Zeman prezidentem zvolen demokraticky v přímé volbě a lidé budou moci znovu rozhodnout, až mu uplyne jeho mandát. Prezident by měl spojovat a lidé mají právo demonstrovat a vyjádřit svůj názor, dodal. „Já mám takový dojem, že to (Zeman) sám vyprovokoval, a snad vědomě,“ řekl k protestům předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, který byl Zemanovým protikandidátem ve druhém kole prezidentské volby.

Zeman si nesmí dělat, co chce

Organizátor akce Martin Přikryl je rád, že se protest podařilo zvládnout „bez nesmyslů a bez nadávek“. Prohlášení, které organizátoři pošlou na Pražský hrad v podobě korespondenčního lístku jako červenou kartu, kritizuje Zemanovo působení ve funkci prezidenta.

Demonstrace proti Milošovi Zemanovi v Brně - protestující nosili červené karty jako symbol prezidentových faulůDemonstrace proti Milošovi Zemanovi v Brně - protestující nosili červené karty jako symbol prezidentových faulů | ctkDemonstrace proti Milošovi Zemanovi v Brně - protestující nosili červené karty jako symbol prezidentových faulů

„My jsme použili metaforu se zaměstnáním. A podle nás pan prezident, který od nás dostal tu možnost být prezidentem, tak nepracuje dobře, nechodí do práce připravený, a když náhodou pracuje, nepracuje podle našich představ, tak jak by pracovat měl,“ řekl Přikryl v České televizi. Mandát, který dostal Zeman v přímé volbě, je podle něj silný, ale neopravňuje prezidenta k tomu, aby si čtyři roky dělal, co chce.

Zemanův předchůdce Václav Klaus podotkl, že negativistická kritika je snadná a akce nevypovídá moc přesně o názorech deseti milionů obyvatel. „Je svoboda a už za to nikdo nikoho nemlátí. Tehdy to bylo úplně jinak,“ poznamenal už ráno. Další občanské iniciativy chystají na odpoledne do centra Prahy satirický průvod v karnevalových maskách. Levicové iniciativy uspořádají na Klárově shromáždění ke kritickému hodnocení vývoje v Česku a na podporu Zemana.

Štěpán Kubalík: Svoboda sametového kýče

Michal Horáček: Dnes všechno jde, ale na ničem nezáleží. To je daň za svobodu

Tomáš Ježek: Ekonomika trpěla pod smrtícím nástrojem centrálních plánovačů

Analýza k 25. výročí: Doháníme Západ, ale tygrem nejsme