Ministerstva zemědělství se má ujmout šéf Potravinářské komory Toman

Prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman

Prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman Zdroj: Foto E15 Robert Zlatohlavek

Ministrem zemědělství úřednické vlády Jiřího Rusnoka by se měl stát současný prezident Potravinářské komory Miroslav Toman. Informaci potvrdil zdroj blízký vedení Agrární komory. Toman by v čele ministerstva zemědělství nahradil Petra Bendla (ODS).

„Pan Toman je určitě dobrý odborník na zemědělství a potravinářství. Dělá to dlouho a rozumí tomu,“ komentoval zprávu o údajném novém ministrovi nejmocnější podnikatel českého agropotravinářství, majitel skupiny Agrofert Andrej Babiš.

Toman stojí v čele komory od podzimu 2007, loni v květnu byl do jejího čela znovuzvolen na čtyřleté období. V letech 2002 až 2006 byl náměstkem ministerstva zemědělství, kam ho přivedl ministr Jaroslav Palas (ČSSD). Po odchodu z MZe pracoval v rodinné firmě Agrotrade, působící v zemědělství a potravinářském průmyslu. Je synem stejnojmenného předlistopadového českého a federálního ministra zemědělství.

Toman v současnosti zasedá také v představenstvu Hospodářské komory ČR, Agrární komory ČR a je členem dozorčí rady Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu. Během své kariéry mimo jiné pracoval v letech 1996 až 2001 jako obchodní rada na velvyslanectví ve Washingtonu a v Bratislavě.

Server Aktuálně.cz loni v říjnu uvedl, že Tomanův bratr Zdeněk, který je předsedou představenstva Agrotrade, přispěl 150 tisíc korun na prezidentskou kampaň Miloše Zemana. Podobně měl budoucímu prezidentovi přispět také místopředseda představenstva firmy Ivan Kozel.

Rusnok v Kramářově vile konzultuje složení své vlády

Premiér Jiří Rusnok dnes od rána jedná v Kramářově vile o složení nové vlády. Setkal se s předákem Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslavem Zavadilem, ten ale možnost svého zapojení do kabinetu odmítá. Rusnok má mít schůzku i s Janem Kohoutem, který působil jako ministr zahraničí už v úřednické vládě Jana Fischera v letech 2009 až 2010.

Zavadil po odchodu z Kramářovy vily řekl ČT, že se rozhodně neucházel o žádné místo v úřednické vládě. Řekl jen, že přišel schéma úřednické vlády podpořit, to znamená, že odborová organizace souhlasí s tímto schématem.

Nabídku na účast v Rusnokově kabinetu už přijal Martin Pecina. Vrátí se na pozici ministra vnitra, kterou zastával už ve Fischerově kabinetu.

Na schůzku s Rusnokem se dnes chystá také Marie Benešová (ČSSD), která je ve hře jako budoucí ministryně spravedlnosti. Čas jednání nechtěla upřesnit. „Nejdřív si poslechnu pana premiéra, co má za úkol nebo s čím mě osloví, nebudeme předbíhat,“ řekla o své případné účasti v kabinetu.

U většiny resortů je jejich obsazení předmětem spekulací. Ve zdravotnictví zaznívají například jména senátorů Vladimíra Drymla a Milady Emmerové, kteří mají blízko k prezidentovi Miloši Zemanovi. Emmerová ale dnes řekla, že ji zatím nikdo neoslovil. Dryml na dotaz uvedl, že podle něj není vhodné se vyjadřovat k tomu, zda nabídku dostal nebo ne. „Jde o výlučně o záležitost nového pana premiéra,“ řekl.

Také ředitel CzechTourismu Rostislav Vondruška, který ve Fischerově vládě vedl ministerstvo pro místní rozvoj, řekl, že ho nyní nikdo s nabídkou neoslovil. Současný ministr obrany Vlastimil Picek nechtěl v úterý dotaz, zda nabídku od Rusnoka dostal, komentovat.