Ministerstvo chystá opatření proti ebole, sestaví seznam ohrožených lidí

Centrum biologické ochrany ministerstva obrany v Těchoníně

Centrum biologické ochrany ministerstva obrany v Těchoníně Zdroj: CTK/Josef Vostarek

Ministerstvo zdravotnictví žádá od příslušných resortů údaje o Češích, kteří pracují v afrických zemích zasažených ebolou a mohli by se vracet do vlasti. Získat chce i jména studentů z těchto států, kteří po prázdninách přijedou do českých škol. Chce se tak připravit na případné riziko přenosu nemoci do Česka.

„Budeme sledovat a požadovat od některých resortů údaje o počtech českých občanů, kteří pracují v postižených zemích. Dále budeme potřebovat údaje o zahraničních studentech, kteří pocházejí z dané země a budou se vracet do České republiky. Budeme je potřebovat pro vyhodnocení rizika a přijímání opatření,“ uvedl hlavní hygienik Vladimír Valenta. Údaje chce mít ministerstvo „obratem“.

Ebola si v zemích západní Afriky vyžádala podle oficiálních údajů téměř 1500 obětí a nakazilo se jí přes 2600 lidí. Žádný Čech mezi nimi není.

Česko podle Valenty nyní řeší, jak by své případné pacienty dostalo do vlasti. Zatím to vlastními silami nedokáže. V Evropě to zvládnou tři země - Británie, Itálie a Francie. „Zkoumáme a s ministerstvem obrany budeme hledat technické řešení pro naši vlastní cestu,“ dodal hlavní hygienik.

Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) má Česko pro své případné pacienty s ebolou v pražské nemocnici Na Bulovce dvě lůžka a dalších devět pro lidi na pozorování. Dalších osm lůžek může do tří dnů připravit armáda ve svém zařízení v Těchoníně na Orlickoústecku. Ministr vyloučil, že by Česko přijímalo nakažené cizince. „Komise konstatovala, že považuje za nevhodné eventuální úvahy o tom, že by se v Česku léčili pacienti z jiných zemí,“ dodal.

Pavla Palaščáková: Ebola a středověk