Ministerstvo odkládá zákon o hazardu, zatím má novelu

loterijní terminál

loterijní terminál Zdroj: E15

Ministerstvo financí odložilo platnost zákona o hazardu zřejmě až na rok 2017. Důvodem je posouzení zákona Evropskou komisí a výběrové řízení na monitorovací systém. Od příštího roku mají jen vzrůst daně a poplatky za hrací automaty. Rozhodnutí kritizují firmy i aktivisti bojující proti hazardu.

Ministerstvo tedy místo nového zákona připravilo novelu, která od příštího roku zvyšuje sazbu odvodu z loterií z 20 na 25 procent a zdvojnásobuje fixní místní poplatek za jeden den z 55 korun na 110 korun. Do rozpočtu by měla přinést 2,5 miliardy korun navíc. Podle náměstka ministra financí Ondřeje Závodského je novela pouze záložním řešením, pokud se nestihne, aby zákon vstoupil v účinnost v lednu 2016, což byl původní záměr.

Předseda sdružení Občané proti hazardu Martin Svoboda, který je bývalý gambler, nesouhlasí s odkladem platnosti zákona. Je podle něj potřeba už dlouho. Navrhované zpřísnění navíc vnímá jako mírné. Ředitel protikorupční organizace Transparency International David Ondráčka navíc upozornil na to, že pozoruje permanentní odkládání podobných protikorupčních a regulačních věcí.

Navrhovaná novela se nelíbí některým zástupcům loterijních firem. „V Evropě je sportovní sázení zdaněno mezi 15 až 20 procenty. Cokoli nad tuto hranici je kritické a může vážně ohrozit fungování českých firem, které se zabývají kurzovým sázením,“ uvedl výkonný ředitel Asociace provozovatelů kursových sázek (APKURS) Marek Herman.

Překvapení pro komoru

Hospodářská komora ČR je podle jejího mluvčího Miroslava Dira rozhodnutím ministerstva překvapena. O neslučitelnosti návrhu s právem EU prý ministerstvo několikrát informovala, byla ale ujišťována o opaku. Zároveň nesouhlasí s chystanou novelou, protože loterijní odvody podle ní v praxi fungují.

„Doporučujeme ponechat stávající právní úpravu a dále profesionálně jednat o změně nedokončeného balíku zákonů regulujících hazard tak, aby vyhověly právu EU a zároveň byly vyváženým kompromisem mezi zájmy státu, společnosti i podnikatelů v loterijním průmyslu,“ uvedl Dira.

Nižší daně, než se čekalo

Naopak výkonný ředitel Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů a dalších her SPELOS Petr Vrzáň s novelou problém nemá. Původně totiž ministerstvo financí chtělo rozlišit výši daně podle typu hazardu a pro herní automaty navrhovalo nejvyšší, 35procentní sazbu.

Chystaný monitorovací systém hazardu chce ministerstvo vytvořit podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) v rámci transparentního výběrového řízení. Má vzniknout informační systém, který umožní vyšší kontrolu výběru daní, sjednocení a zjednodušení dozoru a snížení počtu patologických hráčů. Navíc by měl být propojen s dalšími registry, jako je registr léčených hráčů nebo databáze ministerstva práce a sociálních věci.

Návrh nového zákona o hazardu představilo ministerstvo financí na konci loňského roku. Slibuje si od něj výrazné snížení počtu hracích automatů. Návrh zákona omezuje jejich počet na určitém území, zakazuje automaty v restauracích a barech a některým lidem má neumožnit na nich hrát.