Ministr Brabec odvolal šéfa šumavského parku Mánka

Ředitel NP Šumava Jiří Mánek

Ředitel NP Šumava Jiří Mánek Zdroj: E15 Stepan Bruner

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) odvolal k ředitele Národního parku Šumava Jiřího Mánka. Odůvodnil to vzájemnými názorovými rozpory. Ekologové a vědci, se kterými se Mánek často dostával do sporů, jeho odchod vítají.

„Dohodli jsme se i proto, že naše názory na směřování parku se různí. Netajil jsem se tím, že se mi nelíbí některé kroky,“ vysvětlil Brabec, proč Mánka odvolal. „Velmi bych si přál, aby došlo ke zklidnění situace kolem Národního parku Šumava,“ dodal. „Důvodem ukončení naší spolupráce je rozdílný pohled na některé věci související s vedením Národního parku Šumava, zejména pak na podobu Zákona o Národním parku Šumava,“ uvedl Mánek.

Park dočasně povede šéf Chráněné krajinné oblasti Šumava Pavel Hubený, který má na otázky týkající se parku zcela odlišný pohled, než Mánek. Později chce ministr vybrat nového ředitele prostřednictvím výběrového řízení.

Mánek byl již čtvrtým ředitelem NP Šumava za posledních osm let. Do vedení jej předloni dosadil tehdejší ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). Mánek byl dříve také členm této strany. Ekologové už tehdy poukazovali na to, že z vedení parku následně odešla řada odborníků a nahradili je lidé blízcí ODS.

Hubený může přinést pozitivní změnu, čekají vědci

Vědci ze Stínové vědecké rady Národního parku Šumava Mánkův odchod vítají. „Pan Mánek preprezentuje minulou éru ministra Chalupy, který reprezentoval vše, jen ne ochranu přírody,“ myslí si člen rady Jaroslav Vrba z Přírodovědecké fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Mánek se podle něj v parku věnoval především podnikatelské činnosti a nikoli ochraně přírody.

Brabcův krok ocenil také Jaromír Bláha z Hnutí Duha. „Jiří Mánek ve svých funkcích opakovaně porušoval zákony. Ještě jako náměstek ředitele Stráského navrhl a prosadil kácení v nejcennějších částech národního parku. Protizákonné kácení potvrdila pokutou Česká inspekce životního prostředí, ombudsman, ministerstvo a nakonec i soud. Rovněž pokračoval v protizákonném používání jedovatých chemických postřiků - i zde musel zasahovat soud. Prosazoval zmenšení oblastí ponechaných přírodě i kontroverzní stavební projekty v šumavské divočině,“ uvedl s tím, že park pod Mánkovým vedením zadával zbytečné zakázky firmám spojeným s jihočeským „kmotrem“ Pavlem Dlouhým.

Přechodný šéf parku Hubený by se podle Vrby jako šéf CHKO Šumava mohl na rozdíl o předchozích ředitelů parku věnovat celému území včetně chráněné krajinné oblasti, která mimo jiné slouží jako ochranné pásmo parku. Pomoci by mu mohlo i to, že na rozdíl o některých minulých ředitelů parku má dlouhodobě dobré vztahy s lesníky.

Přepracovaný plán péče prošel

Brabec se proti Mánkovým plánům postavil už na začátku tohoto týdne, když na změnu mezinárodní kategorie parku.

Dnes ale Brabec posvětil plán péče o Národní park Šumava, který vznikl za Mánkova vedení. Původní plán ale musel park po Brabcově nástupu do funkce výrazně přepracovat.

Nový tříletý plán péče stanovuje velikost bezzásahových zón na 23 procent rozlohy parku, tedy asi 16 tisíc hektarů. Nyní první zóny parku tvoří asi 13 procent jeho rozlohy.

„Vítáme, že ministerstvo jasně odmítlo pokus bývalého ředitele parku Jiřího Mánka vyřadit Šumavu ze seznamu mezinárodně uznávaných národních parků,“ komentovál plán péče Bláha. „Šokem a obrovským zklamáním je pro nás ale skutečnost, že aktuální plocha národního parku ponechaná přírodě se zmenšila z 30 priocent na pouhých 23 procent jeho rozlohy. Ministr tedy připouští snížení ochrany oproti stavu, který tu byl před nástupem vlády ODS,“ dodal. Ekologové požadují, aby bezzásahové oblasti zaujímaly až polovinu území parku.

Jiří Mánek: Vytvořit na Šumavě přírodu potrvá stovky let

Jakub Hruška: Na Šumavě může být národní park, anebo vzorný lesní závod