Ministrem obrany má být Picek, Peake se to nelíbí

Vlastimil Picek

Vlastimil Picek Zdroj: CTK

Novým ministrem obrany bude nynější první náměstek na ministerstvu Vlastimil Picek, plyne z informací z vládní koalice. Dosud obranu dočasně vedl premiér Petr Nečas (ODS), který se na Pickově jméně už údajně shodl s ministrem zahraničí a lídrem koaliční TOP 09 Karlem Schwarzenbergem. Z vyjádření předsedkyně nejmenší vládní strany LIDEM Karolíny Peake vyplývá, že Picek by se ministrem stal přes její nesouhlas.

Picek by se měl s Nečasem ještě dnes setkat. Premiér odpoledne odlétá na jednání Evropské rady do Bruselu.

Ministerstvo je bez vedení od konce prosince, kdy byla po pouhých osmi dnech ve funkci odvolána vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). Ztratila premiérovu důvěru poté, co krátce po svém nástupu uskutečnila několik personálních změn, mimo jiné odvolala právě Picka. Premiér Nečas, který se poté ujal vedení resortu, Picka do funkce prvního náměstka vrátil.

„Já i strana LIDEM jsme si už, byť neradi, zvykli, že dohody neplatí,“ reagovala na informaci o Pickově chystaném nástupu do vlády vicepremiérka Peake. Voliči by podle ní ale měli zaznamenat, že přestal platit dosud deklarovaný princip, že jmenován bude ten, na kom se shodnou předsedové všech tří koaličních stran.

Exministr obrany Alexandr Vondra (ODS), který z funkce odešel loni na počátku prosince, pokládá výběr Picka za velmi dobrou volbu. „Situaci v resortu rozumí a podílel se na důležitých reformách v posledních dvou letech,“ napsal bývalý ministr Vondra.

Předseda vlády nového ministra, kterým má podle jeho představ být nestranický odborník, hledal nezvykle dlouho. Zdůvodňoval to tím, že nad jeho jménem potřebuje shodu všech tří koaličních partnerů. Jednání se prý zdržovala mimo jiné kvůli prezidentské kandidatuře lídra TOP 09 a ministra zahraničí Schwarzenberga.

Někdejší náčelník generálního štábu Picek má na ministerstvu na starosti každodenní chod resortu, kromě jiného například vedl vyjednávání se Švédskem o pokračování pronájmu nadzvukových stíhaček.

V posledních dnech si ale na absenci plnohodnotného ministra začínali stěžovat nejen vojáci, ale také politici. Ministr Schwarzenberg tento týden uvedl, že o věci hodlá ve středu jednat s Nečasem, právě z této schůzky pak zřejmě nynější dohoda vzešla. Schwarzenberg v minulosti přitom uváděl, že si ve funkci ministra nepřeje bývalého vojáka.