Mládek: Návrh nových vlastníků NWR moc změn nepřinese

Důl Paskov, ilustrační foto

Důl Paskov, ilustrační foto Zdroj: CTK

Ministr průmyslu Jan Mládek předpokládá, že nabídka nových vlastníků společnosti New World Resources (NWR), vlastníka černouhelných dolů OKD, které mají existenční problémy, vůči státu, se příliš nebude lišit od těch předešlých. Premiér Bohuslav Sobotka v dopise hornickým odborům uvedl, že cílem vlády je zodpovědné řešení v zájmu občanů a zaměstnanců, při dodržení zásad řádného hospodaření s veřejnými penězi i surovinovými zdroji. OKD má existenční problémy.

Novým vlastníkem NWR se po odchodu firmy CERCL Mining, kterou z poloviny vlastní podnikatel Zdeněk Bakala, tento týden stala skupina Ad Hoc Group (AHG), která sdružuje tři britské investiční společnosti. V NWR má nyní 60 procent hlasovacích práv.

„Nabídku od nových vlastníků ještě nemáme potvrzenou. Předpokládám ale, že nebude zásadně rozdílná. Přebírání vlivu ve společnosti neprobíhá ze dne na den,“ řekl dnes horníkům Mládek. Připomněl, že současní většinoví majitelé mají podíl ve společnosti minimálně od restrukturalizace v roce 2014.

AHG požaduje podle Mládka nezávaznou dohodu se státem do konce března a do konce dubna závaznou dohodu. „Pokud to myslí vážně (skupina AHG), tak reálně mluvíme tak o létu,“ řekl na tiskové konferenci. Mluvčí NWR Radek Němeček uvedl, že návrh dohody musí vzejít od nových vlastníků společnosti. Informaci o tom, že by byl už připraven, nemá.

NWR tlačí stát ke zdi

„Svým způsobem nás tlačí ke zdi. Řeknou, že nebudou požadovat, aby bylo na účtech OKD 40 milionů eur, ale stačí deset milionů eur. Podmínkou ale je, že do konce března bude nezávazná dohoda se státem a do konce dubna závazná dohoda se státem,“ podotkl Mládek. Podle něj stát s firmou nyní žádnou dohodu nemá.

AHG povolila NWR výjimku ve výši hotovosti, kterou musí firma minimálně držet. Na konci března nesmí být nižší než 25 milionů eur, na konci června pak nižší než deset milionů eur. NWR informaci oznámila při ohlašování výsledků za loňský rok na konci února.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) na sjezdu řekl, že se situace začala vyvíjet pozitivně a kontroverzní akcionáři z firmy odešli. „Čekáme, že přijdou nějaké další kroky,“ uvedl. „Pokud by se to povedlo do konce června, bylo by to velice dobré. Cíl je udržet těžbu a zaměstnanost,“ podotkl. V případě propouštění je stát připraven horníkům pomoci. „V tom máme s ministryní práce a ministrem průmyslu shodu,“ dodal.

Nová místa má nabídnou Hyundai

Premiér Sobotka v dopise odkazuje na sérii opatření ke snížení negativních dopadů související s očekávaným útlumem těžby černého uhlí v Moravskoslezském kraji, o kterém ve čtvrtek informovalo ministerstvo průmyslu (MPO). To uvedlo, že v jeho gesci jsou připravována opatření směřující k tvorbě nových pracovních příležitostí v kraji. Nová místa by mohla být například ve společnosti Hyundai Mobis, která v průmyslové zóně v Mošnově na Novojičínsku staví továrnu na výrobu světlometů. Sobotka v dopise připomíná, že Hyundai plánuje po dohodě se státem investovat do vybudování závodu asi čtyři miliardy korun a vytvořit až 900 nových pracovních míst. „Prvních 150 zaměstnanců by měla (firma) přijmout už v tomto roce,“ dodal premiér.

Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) pak podle Sobotky ve spolupráci s Úřadem práce v Moravskoslezském kraji připravuje sérii projektů na podporu lidí ohrožených nezaměstnaností. Projekt s vyčleněnými více než 115 miliony korun má během 2,5 roku pomoci nejméně 600 stávajícím zaměstnancům OKD.

Opatření na podporu propouštěných horníků
1) Hornické důchody

- Horníci by mohli chodit do důchodu dřív než ostatní pracovníci ne o zamýšlených pět let, ale o šest či dokonce o sedm let

2) Evropský fond pro přizpůsobení globalizaci

- Příprava žádosti o peníze na projekt na podporu zaměstnávání a na příspěvky propuštěným

- Pro 1800 propouštěných by projekt mohl stát 112,59 milionu korun, z toho 67,56 milionu by poskytla EU a zbytek česká strana

3) Párování volných pracovních míst a propouštěných zaměstnanců

- Rychle by se mohlo podařit umístit asi 400 až 450 z 1800 propouštěných, tedy zhruba čtvrtinu

4) Podpora zaměstnávání

- 1,49 miliardy korun na projekty v Moravskoslezském kraji, které zahrnují veřejně prospěšné práce, rekvalifikace, společensky účelná místa i poradenství

- Příprava nových projektů pro aspoň 600 lidí z okresů Karviná, Frýdek-Místek a Ostrava s částkou 118,33 milionu na 30 měsíců

5) Společnost Hyundai Mobis buduje v průmyslové zóně v Mošnově na Novojičínsku závod na výrobu světlometů, vzniknout by mohlo až 900 míst

6) Příprava průmyslové zóny Nad Barborou, kde by mohla vzniknout nová místa

7) Uplatnění části propouštěných ve státním podniku DIAMO, pokud vláda schválí uvolnění peněz na revitalizaci území po těžbě

8) Příspěvek na zmírnění sociálních dopadů

- 8000 korun měsíčně pro propuštěné horníky a 7000 korun pro ostatní pracovníky

- Ti, kteří pro firmu pracovali méně než čtyři roky, by podporu měli tři měsíce. Za každý další odpracovaný rok by se doba prodloužila o čtvrt roku. Maximálně by trvala tři roky. Lidé nad 50 let by dávku mohli dostávat pět let. Výdaje na příspěvky pro 4100 zaměstnanců OKD by do roku 2021 činily asi 1,2 miliardy korun

Sobotka zmiňuje i plán mimořádného příspěvku pro propuštěné horníky, kteří mají mít nově nárok na příspěvek až 8000 korun měsíčně až po dobu tří let, v závislosti na odpracované době. Podobné nařízení o příspěvcích vydala vláda už před 15 lety při útlumu hnědouhelného hornictví. Tehdy se dávka 5280 korun vyplácela maximálně 30 měsíců.

Hornické odbory si v Praze zvolily vedení na další čtyřleté období. Předsedou byl znovu zvolen Jan Sábel, místopředsedy zůstávají Jaromír Franta a Jaromír Pytlík. Sjezd dále prokračuje, kolem poledne by ho měli navštívit i ministři. Účast přislíbil kromě ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) a Marksové také ministr financí Andrej Babiš (ANO).