MMF radí Kalouskovi: Přestaňte se škrty, brzdí ekonomiku

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Česko by nemělo při nynějším špatném vývoji ekonomiky pokračovat v dalších rozpočtových škrtech. Po své pravidelné misi v zemi to Česku doporučil Mezinárodní měnový fond (MMF). K další mírné stabilizaci veřejných financí by podle zprávy MMF měla vláda přistoupit až po obnovení ekonomického růstu.

Tuzemská ekonomika má podle MMF sice silné základy, nicméně nadále zůstává v recesi. „Pro letošní rok je prognóza ekonomiky spíše slabá a zotavení ekonomiky proběhne postupně,“ uvedl vedoucí mise MMF Masanori Jošida. Dříve zveřejněné odhady MMF letos počítají s růstem české ekonomiky o 0,3 procenta a příští rok o 1,6 procenta.

Pokud by se situace tuzemské ekonomiky nadále zhoršovala a hrozila by deflace, doporučuje MMF zahájit mimo jiné devizové intervence. Dalším z doporučení je v při horším vývoji i podpora hospodářství ze strany státu, resp. státního rozpočtu.

„K vyčkávací fiskální strategii vláda nedávno přistoupila. Politika vlády je tak v souladu s doporučeními MMF,“ reagoval dnes náměstek ministra financí Jan Gregor. Jde podle něj například o posílení prostředků Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP).

„Stejně jako řada domácích ekonomů i MMF doporučuje zvolnit tempo fiskální konsolidace s ohledem na pokračující recesi české ekonomiky. Letošní rok by totiž mohl být již čtvrtým rokem v řadě, kdy fiskální politika bude brzdit ekonomiku,“ uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Zároveň upozornil, že k obratům názorů na rozpočtovou politiku dochází i v globálním měřítku a k diskuzi mimo jiné inicioval právě fond.

Podle Marka lze podporu intervencí ze strany MMF chápat tak, že případné intervence ze strany ČNB nebudou vnímány jako akt měnové války. „Mnoho možností v případe měnové politiky vzhledem k téměř nulovým sazbám a charakteru českého finančního sektoru nezbývá. MMF tak jen mohl podpořit Českou národní banku v případném použití devizových intervencí,“ dodal.

Podle zprávy MMF by vláda přitom měla být schopná letos ukončit proceduru kvůli nadměrnému deficitu, kterou vede s Českem Evropská komise. Vláda letos plánuje snížit deficit veřejných financí pod požadovanou tříprocentní hranicí HDP.

MMF dále doporučuje provádět aktivní bankovní dohled tak, aby byla nadále zaručena dostatečná kapitálová přiměřenost a dostatek volných peněžních zdrojů. Stejně tak by měly kroky vlády směřovat ke zlepšení podnikatelského prostředí a zlepšení situace na trhu práce.

Petr Dufek: Recese bez konce