MMR mohlo kvůli IT zakázce přijít o víc než miliardu, tvrdí policie

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Sedmicka, Dominik Bachurek

V kauze údajně předražených IT zakázek na ministerstvu pro místní rozvoj (MMR), kvůli které na úřadu zasahovala protikorupční policie, mohl stát přijít o víc než miliardu korun. Skutečná cena zakázky na monitorovací systém MS2014+ totiž nebyla cca 1,3 miliardy, jak se zatím prezentovalo, nýbrž 2,5 miliardy korun. Vyplývá to z vyšetřovacího spisu Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK), který má E15.cz k dispozici.

„Mohla být způsobena škoda v celkové výši 1,24 miliard korun, která vznikla rozdílem mezi vykalkulovanými a veřejně publikovanými náklady ve výši 1,3 miliardy a skutečnými náklady, které mají dosáhnout výše 2,54 miliardy korun,“ uvádí se v policejním dokumentu.

Policisté z ÚOKFK minulý čtvrtek hledali informace o IT zakázce na monitorovací systém MS2014+, který by měl evidovat všechny evropské dotace v období 2014 až 2020. Tu v minulých letech získaly firmy Tesco SW a Datasys.

Policisté vycházeli z auditu zakázek MMR, který si nechalo vypracovat ministerstvo financí. Audit údajně zjistil více než 99procentní shodu dvou obdržených nabídek rozdílných uchazečů.

Firma Tesco SW to ale odmítá. „Policie nevychází z ničeho, co se může nazývat audit. V současné době existuje pouze návrh auditu ze strany úředníků Ministerstva financí, k němuž se má vyjádřit MMR. Následně bude dokument předán Evropské komisi a až po jeho oficiálním zveřejnění je možné hovořit o auditu, v němž jsou zapracována všechna fakta a připomínky zúčastněných stran,“ uvedl mluvčí společnosti Tomáš Jelínek.

Podle auditu se shoda týká nabídky vítězného uchazeče Tesco SW a konsorcia firem Hewlett Packard a Datasys. „Z obsahového hlediska se jedná o zcela identické nabídky, včetně v nich obsažených obrázků a diagramů. Rozdíly lze identifikovat pouze v hlavičkách dokumentů a především pak ve výsledné nabídkové ceně,“ uvádí audit. Navíc je podle policie podezřelé, že obě nabídky obdržely od hodnotící komise zcela odlišné bodové hodnocení.

Podle auditu tak mohlo jít pouze o podání takzvané krycí nabídky s výrazně vyšší nabídkovou cenou, než podal vítězný uchazeč. „U dalších navazujících veřejných zakázek v souvislosti s dodávkou MS2014+ byla situace opačná a vítězným uchazečem se stala společnost Datasys (Hewlett Packard v pozici subdodavatele), tj. podezření na skutečnost, že mohlo dojít k oplácení podání tzv. krycích nabídek,“ píše se ve výsledcích auditu.

Tomáš Jelínek ale namítl, že je to celé nesmysl: „Tesco SW postupovalo transparentně a dle zákona o veřejných zakázkách. Mělo vlastní komplexní nabídku na aplikaci MS2014+ a současně bylo subdodavatelem, který neprokazuje kvalifikaci, v rámci nabízeného řešení od HP a Datasys. Těm se Tesco SW na základě smlouvy zavázalo dodat novou generaci informačního systému Monit. Proto se v obou nabídkách musí vyskytovat identické části, ale to procento je hausnumero.“

Podle policie hodnotící komise nedodržely postupy při zadávání veřejných zakázek a nevybraly proto ekonomicky nejvýhodnějšího řešení. Policie proto nyní prošetřuje podezření na machinace při veřejných zakázkách, zločin porušení povinnosti při správě cizího majetku, zneužití pravomoci úřední osoby, sjednání výhody při sjednání veřejné zakázky, podplacení a přijetí úplatku.

Společnost Tesco SW již dříve uvedla, že zakázka není předražená, protože ji firma vyhrála ve veřejném výběrovém řízení, v němž nabídla nejnižší cenu. Do soutěže se přihlásilo dalších šest firem, přičemž vítězná nabídka byla o 20 milionů nižší než druhá v pořadí. Další nabídky byly vyšší v řádu stamilionů.

„Vzniklá situace, která se týká jak úniků do médií, tak zbrklé práce úředníků MF, bezdůvodně ohrožuje čerpání evropských dotací v ČR. Důvodem toho všeho se zdají spíše mocenské spory na MF,“ prohlásil Jelínek z Tesco SW.

Ministerstvo pro místní rozvoj už v minulosti čelilo kritice kvůli předchozímu systému MSC2007+, který kvůli porušení zákona odmítla Evropská komise proplatit. Stamiliony tak šly ze státní pokladny.