Mobilmania: Evropské špičky Huawei jednaly s Babišem

Zdroj: ČTK

V pondělí označil Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost společnost Huawei za bezpečnostní hrozbu. V úterý Huawei vyzvala úřad, aby předložil důkazy. Na pozadí probíhala jednání, která vyústila v setkání nejvyšších evropských zástupců Huawei s premiérem Andrejem Babišem, napsal s odvoláním na své zdroje server Mobilmania.cz.

Zástupci Huawei měli během jednání vyjádřit znepokojení nad současnou situací, která má přímý dopad na jméno a hospodaření firmy. Dokonce zazněla výhrůžka, že by se Huawei bránila formou arbitráže.

Česká republika je první země v Evropě, která vydala podobné varování před výrobky čínské společnosti. Už dříve zazněly obavy před produkty Huawei ve Velké Británii, tam však nešlo o stanovisko státu, ale místního mobilního operátora.

Babiš upozornil, že varování vydal Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, nikoliv vláda, a kvůli situaci svolal Bezpečnostní radu státu, které se zúčastní i zástupci NÚKIB a Bezpečnostní informační služby. Jednání začíná v pátek 21. prosince v 7 hodin ráno.