Moravskoslezská policie obvinila kvůli otravám osm lidí

alkohol

alkohol Zdroj: ctk

V různých částech Česka stále přibývají počty případů otravy alkoholickými nápoji obsahujícími nebezpečný metanol. (Foto ČTK)
Policisté provedli už na 5000 kontrol a ve 12 provozovnách zajistili lahve alkoholu, který půjde na rozbor, zda neobsahuje nebezpečné látky. (Foto ČTK)
Ministr zdravotnictví Leoš Heger uvedl, že hasiči, kteří kontroly podezřelého alkoholu také provádějí, v 30 vzorcích zajistili nadlimitní množství metylalkoholu. Heger apeloval na veřejnost, aby se vyvarovala konzumace alkoholu.  (Foto ČTK)
Hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas ve středu svolal bezpečnostní radu kraje. "Musí se omezit dostupnost alkoholu. Stát by měl zakázat jeho prodej na tržnicích či pochybných nálevnách. Toto je memento, které ke zpřísnění povede," řekl.  (Foto ČTK)
Před metylalkoholem z Česka varují i polská média. Server wprost.pl vydal k příslušné zprávě titulek: "Metylalkohol zabíjí Čechy, Poláci jsou v nebezpečí!".  (Foto ČTK)
10
Fotogalerie
Moravskoslezská policie obvinila kvůli otravám celkem už osm lidí. Další dva zadržela. Objevila i nelegální výrobnu a v ní víc než pět tisíc litrů lihovin. Policisté provedli i deset domovních prohlídek a celkem zajistili 6500 věcí. Řekl to ředitel moravskoslezské policie Tomáš Tuhý.

Muži byli obviněni z trestných činů ohrožujících život a zdraví. Navíc i například z nedovoleného podnikání. Kriminalisté ale zatím nedopadli úplně nejvyšší představitele skupiny, která s alkoholem obchodovala. „Postupujeme vzhůru,“ řekl pouze Tuhý.

Omezení prodeje tvrdého alkoholu se zatím v Česku nerozšíří. Zákaz stánkového prodeje tvrdého alkoholu ale podle krizového štábu znamená i to, že prodejci musí láhve s destiláty odstranit i z výloh, regálů a pultů. Jinak jim hrozí pokuty. Na otravu metylalkoholem zemřelo zatím 19 lidí a 27 je v nemocnici. Ředitel Tuhý potvrdil, že 19. obětí je 66letá žena, jde už o 11 oběť metanolu v kraji. Varoval také před pitím veškerého neokolkovaného alkoholu.

Za porušení zákazu prodeje hrozí vysoké pokuty

„Je zakázán prodej i nabízení. I pouhé vystavování zboží je obcházením takového nařízení. Musí z toho stánku zmizet,“ uvedl po jednání štábu náměstek ministra vnitra Jaroslav Hruška. Porušení zákazu prodeje je podle něj správní delikt. Podnikatel za něj může dostat pokutu až tři miliony korun. Pokud by pití prodával, mohl by být podezřelý z trestného činu obecného ohrožení, kde tresty přesahují deset let vězení a hrozí i trest výjimečný, dodal náměstek. Možné je i obvinění z trestného činu ohrožení zdraví závadnými potravinami z nedbalosti.

Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) za posledních 24 hodin nepřibylo žádné úmrtí a v nemocnicích skončilo pět nových pacientů - tři v Opavě, jeden v Ostravě a jeden ve Zlíně. Pokud by ale počet případů dál rostl, nevyloučil Heger úplný zákaz prodeje tvrdého alkoholu v celé zemi, tedy i ve velkých obchodech či hotelích a restauracích.

Podle ministra dosavadní vyšetřování zatím nevedlo k „přesné identifikaci míst a kanálů“, odkud se závadný alkohol šíří. „Máme osm obviněných osob, máme jednu zadrženou a další čtyři podezřelé osoby,“ uvedl policejní prezident. Další podrobnosti nesdělil. Uvedl pouze, že policie je nyní „v úrovni osob, které se zaobíraly dealerstvím“, a dostat by se chtěla k výrobcům.

Za posledních 24 hodin hygienici provedli 779 kontrol, zemědělská a potravinářská inspekce asi 800, obchodní inspekce asi 250 a celníci 700, uvedl Heger. Podle Červíčka policisté vykonali 7832 kontrol.

Krizový štáb se sejde i v sobotu a v neděli. Podle Hegera totiž ještě nemá přesná data o tom, kde si otrávení lidé alkohol koupili, zda ho dostali ve stánku či v kamenném obchodě nebo v jakém byl balení. Bude možné také říct, zda přijatý zákaz prodeje je účinný a zda nových pacientů ubývá. Pak štáb rozhodne o dalším postupu.

Drahých léků pro otrávené metylalkoholem je v ČR 85 balení

Česko má 85 balení léku pro pacienty otrávené metylalkoholem, z nich 20 dostala Praha, 15 Olomouc, 20 Ostrava a dalších 30 ještě do nemocnic dorazí, řekl dnes novinářům po jednání krizového štábu ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Soudí, že víc balení Česko potřebovat nebude. Léky jsou v Česku zhruba týden poté, co na otravy začali umírat lidé.

Za posledních 24 hodin žádné úmrtí nebylo, uvedl ministr. V nemocnicích leží 27 lidí s příznaky otravy, z nich pět bylo přijato v posledních 24 hodinách.

K týdennímu prodlení ministr uvedl, že Fomepizol není oficiálním lékem, nejde o standardní léčbu. ČR dostalo nabídku z Norska až v době, kdy toxikologické středisko začalo zjišťovat, co je nového v léčbě ve světě. „Je to věc, která se jako rozvojová objevila v této době,“ zdůraznil Heger.

V ČR nebyl dosud tento speciální lék používán, nemá tu registraci. Tento týden potvrdil jeho bezpečnost lékový ústav, takže ministr podávání léku povolil. Klasickou léčbu, kdy se podává do žíly jako protijed etanol, tedy alkohol, nemohou mít diabetici, těhotné či silně intoxikovaní pacienti, přípravek je tedy určen právě pro ně.

Fomepizol zpomaluje či blokuje přeměnu metylalkoholu na toxické produkty metabolismu, zejména kyselinu mravenčí, která je příčinou otrav.