Můj spis je zmanipulovaný, hájil se u soudu Lessy

Petr Lessy ještě jako policejní prezident

Petr Lessy ještě jako policejní prezident Zdroj: profimedia.cz

Bývalý policejní prezident Petr Lessy dnes u Obvodního soudu pro Prahu 7 odmítl obvinění z pomluvy policejních důstojníků a zneužití pravomoci úřední osoby. V trestním spisu jsou podle něj účelově založeny jen dokumenty, které svědčí v jeho neprospěch. Lessy již dříve uvedl, že za jeho stíháním stála snaha ministra vnitra Jana Kubiceho odvolat ho z funkce. Kubice bude u soudu vypovídat v pátek.

Hlavní líčení s exšéfem policie dnes začalo za velkého zájmu médií. Soudce Roman Podlešák nezvykle vedl jednání téměř nepřetržitě devět hodin v kuse. Vyhlásil jen tři několikaminutové pauzy, z toho jednu si vyžádal Lessy uprostřed svého výslechu a jednu si vynutily technické obtíže záznamového zařízení.

Podle obžaloby Lessy počátkem září roku 2011 předal své mluvčí Pavle Kopecké dopis od anonymního pisatele, který očerňoval náměstka krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jaroslava Vaňka. Kopeckou prý pověřil, aby dokument předala novináři deníku Právo Radimu Vaculíkovi. Následně v rozhovoru pro deník uvedl, že jeden z údajných členů takzvaného Toflova gangu „zametal“ jako pracovník policejní inspekce oznámení na Vaňka, který tehdy působil jako náměstek ředitele jihomoravské policie. O Vaňkových nekalostech podle Lessyho věděl i Vaňkův nadřízený Bedřich Koutný.

„Co je mi kladeno za vinu, jsem v žádném případě nespáchal. Nejsem žádným nepřítelem ani pana Vaňka, ani pana Koutného,“ prohlásil ve své výpovědi Lessy. Své mluvčí prý žádné materiály s pokynem, aby je předala novináři, nedal. Novinář mu prý s dotazem na Vaňka sám volal. Lessy naznačil, že se mu mluvčí mohla mstít za to, že s ní nadále nechtěl spolupracovat a že jí nedával odměny.

Uvedl, že s Vaňkem měl přátelské vztahy až do roku 2010, tedy do doby, kdy přebral Vaňkovu funkci na brněnském krajském ředitelství. Tam se prý postupně dozvídal, „co se za Vaňkova působení v Brně dělo“. Před soudem kritizoval především metody takzvaného delta týmu, který tvořilo několik desítek policistů z pohotovostní motorizované jednotky. Tým stál mimo jiné za úmrtím Vietnamce po policejním zákroku v roce 2009.

Lessy připustil, že ve funkci policejního prezidenta usiloval o Vaňkovo odvolání. Mimo jiné prý z toho důvodu, že nechtěl, aby ve Zlíně, kam se Vaněk přesunul, vznikl další delta tým. Za kritikou Vaňka si tedy stojí. Tvrdí ale, že mu obžaloba přičítá i takové věty z článku Práva „Policejní špičky v ostré válce“, které novináři neřekl a které si autor článku zformuloval sám.

Soudce dnes vyslechl také Koutného a Vaňka, kteří se k řízení přidali jako poškození. Každý z nich žádá po Lessym 50 tisíc korun jako odškodnění za nemajetkovou újmu. Koutný uvedl, že Lessy na něj opakovaně tlačil, aby Vaňka odvolal z funkce. Když tak neučinil, policejní prezident Koutnému údajně nepřiděloval odměny s odůvodněním, že nesplnil úkol.

Vaněk odmítl obsah anonymního dopisu, ze kterého čerpalo Právo a který ho vinil z celé řady věcí, například z toho, že neřešil oznámení podřízených policistek o sexuálním obtěžování kolegou.

Mluvčí: Lessy chtěl článek o Vaňkovi vydat, pak změnil názor

Vypovídala i mluvčí Kopecká, podle níž Lessy médiím dost často poskytoval informace, které poskytovat neměl, a pak z toho byly „průšvihy“. Napsání článku o Vaňkovi prý inicioval sám, když ho ale následně varovala, že z toho bude problém, žádal ji prý, aby vydání článku zkusila zastavit. Novinář Vaculík soudu řekl, že Lessymu volal poté, co od Kopecké obdržel anonymní materiál. Citace, které použil v článku, si od šéfa policie nechal předem schválit.

Policejní inspekce obvinila Lessyho loni v srpnu, okamžitě poté ho ministr Kubice odvolal a po několika hodinách nahradil současným policejním prezidentem Martinem Červíčkem.

V prosinci soud Lessymu uložil trestním příkazem osmiměsíční trest podmíněně odložený na 18 měsíců. Někdejší policejní prezident však podal odpor, a soud tak musel ve věci nařídit hlavní líčení. V případě odsouzení hrozí Lessymu až tříleté vězení.