Na chřipku jsou nejlepší „sick days“

Lékaři

Lékaři Zdroj: E15

Chřipková epidemie se aktuálně blíží ke svému vrcholu, nemocných přibývá ve všech krajích České republiky. Mění se přístup českých zaměstnavatelů k nemocným. Na co má vůbec nárok zaměstnanec, pokud onemocní?

„Mnoho českých firem už si dnes uvědomilo, že je pro ně mnohem výhodnější nechat nemocného člověka doma, aniž by byla jejich výplata krácena. Je to lepší, než aby nemocný nakazil půlku firmy,“ říká Tomáš Surka, Country Manager personálně-poradenské společnosti McROY Czech.

Existuje několik variant, které firmy využívají: někdo zaměstnancům nabízí tak zvané „sick days“ (nemocné dny) - možnost zůstat doma bez lékařského potvrzení. V jiných firmách umožňují zaměstnancům home office - práci z domova, když to charakter jejich zaměstnání (i nemoci) umožňuje.

Benefit: dorovnaná nemocenská

„Dalším způsobem, který využívá stále více firem, je dorovnat rozdíl mezi nemocenskou a výplatou do plné výše. Firmy to nabízejí jako jeden z benefitů,“ dodává Surka.

Jsou ovšem i takové firmy, zejména výrobní, které zavedly „neabsenční bonus“, v rámci kterého zvýhodňují zdravé pracovníky. Lidé pak kvůli tomuto bonusu často chodí do práce, i když jsou nemocní.

Podle průzkumů ve firmách v Česku převažuje trend dorazit do práce za každou cenu. Lidé nechtějí přijít o výdělek, bojí se také pověsti „simulanta“ a případné ztráty zaměstnání.

Obecně platí, že první tři dny nemoci nemá zaměstnanec nárok na žádnou náhradu, následující dobu (do čtrnácti dnů) hradí zaměstnavatel. Při delší nemoci pak nemocenskou vyplácí stát z pojištění.