Na harmonizaci přímých daní bychom prodělali, říká Kalousek

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: E15 Eduard Erben

Harmonizaci nepřímých daní v rámci Evropské unie považuje ministr financí Miroslav Kalousek za prospěšnou, naopak na sjednocení přímých daní by Česká republika podle něho velmi prodělala. Ministr to řekl na dnešním fóru Zlatá koruna. Mezi nepřímé daně patří daň z přidané hodnoty nebo spotřební daně, mezi přímé patří například daně z příjmu fyzických osob nebo firem.

„Jsem velmi zdrženlivý k harmonizaci přímých daní, obrovsky bychom prodělali. Přímé daně patří do národních kompetencí. U nepřímých daní to naopak pokládám za prospěšné, a to jak u DPH, tak u spotřební daně,“ uvedl Kalousek. Harmonizaci přímých daní v rámci Evropské unie česká vláda nepodporuje ani podle srpnového vyjádření premiéra Petra Nečase.

Kalousek dnes rovněž uvedl, že je skeptický k vydávání společných dluhopisů pro celou eurozónu, tedy země platící eurem. „Když se zástupci eurozóny dohodnou, tak si budu přát, aby to fungovalo,“ uvedl Kalousek s tím, že se obává, že o takové cenné papíry ale nebude zájem ze strany investorů.

Nákup dluhopisů Evropskou centrální bankou je podle Kalouska jen simulováním fiskální, tedy rozpočtové, unie. „Popírá to nezávislost centrální banky. Je to typický přerozdělovací proces, tedy typická fiskální politika, a nikoli monetární,“ dodal.

Samotný vznik fiskální unie je pak podle Kalouska možný jen dobrovolným rozhodnutím některých zemí eurozóny. „Je to nesmírně politicky citlivá věc. Fiskální unie navíc znamená prolomení primárního práva EU, a na to není čas,“ uvedl Kalousek.

Zároveň ale upozornil, že jediný pragmatický přístup ČR by měl směřovat k zachování eurozóny. „Krach eurozóny by fatálně dopadl na hospodářskou i sociální situaci v Česku,“ upozornil ministr.