Na pražském letišti se možná zavedou kontroly kvůli ebole

Letiště Václava Havla

Letiště Václava Havla Zdroj: Profimedia.cz

Na pražském letišti Václava Havla se možná zavedou kontroly kvůli viru ebola. Uvedl to ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Kontroly by se týkaly lidí, kteří do EU přiletěly z rizikových zemí. Případný systém kontroly ještě bude řešit pracovní skupina. Kvůli hrozně eboly se podle Němečeka připraví také armádní zařízení v Těchotíně. Plány dnes projednávala ústřední epidemiologická komise.

V úterý by se měla sejít pracovní skupina, která případné kontroly na letišti bude dále řešit, a to přesto, že Česko není s rizikovými oblastmi spojeno přímou linkou. Cestujícím bude zřejmě jen měřena teplota. Pracovní skupina by dále měla připravit plán, který bude předložen na středečním jednání Bezpečnostní rady státu.

Bulovka je připravená. Teď nás zajímá Těchotín, uvedl ministr

Němeček na tiskové konferenci řekl, že nedávná podezření na výskyt této infekční nemoci v Česku prověřila připravenost Bulovky. „Velmi rádi bychom prověřili a zajistili také aktivaci zařízení v Těchoníně,“ doplnil.

Podle státního tajemníka ministra obrany Daniela Koštovala bude klíčové sestavení specializovaných týmů složených z vojáků i civilních odborníků. Po technické stránce je totiž nemocnice vybavena dostatečně. „Vnitřní opatření v Těchoníně už jsme podnikli. Shodli jsme se, že má smysl Těchonín aktivovat. Budeme muset dát dohromady smíšené týmy, armáda nemá tolik infektologů,“ řekl.

Do týmů v Těchoníně by byli nasazeni vojenští epidemiologové, lékaři a sestry, v rámci svého vojenského povolání. U civilistů očekává Němeček, že se sami přihlásí, věří v jejich dobrou vůli pomoci, nařídit jim to jako vojákům nemůže. Týmy by si nacvičovaly souhru v postupu péče v Těchoníně asi několik dní. Nemocnice může být podle plánu v plném provozu do 72 hodin od výzvy, podle Koštovala je armáda schopna ji aktivovat do 24 hodin a nyní se má v nácviku prověřit, zda to půjde i za méně než čtyři hodiny.

Ebola se letos začala rychle šířit v Africe. Onemocnění má vysokou úmrtnost, v průměru 60 procent nakažených zemře. Podle informací Světové zdravotnické organizace (WHO) je potvrzeno onemocnění ebolou u 8400 lidí, z nich 4033 zemřelo. Nejpostiženější je západní Afrika - státy Sierra Leone, Guinea, Libérie, Nigérie a Senegal. Případy onemocnění už mají i Evropa, USA a Austrálie. V Česku zatím byla čtyři podezření na nákazu, u nikoho se nepotvrdilo.