Na Trevos nastoupili v insolvenční kauze mladíci z Bangladéše

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Oimax via Flickr (CC-BY 2.0)

Kauza pokračujících insolvenčních útoků na trojici předních tuzemských výrobců osvětlení Trevos, Hormen CE a Halla se dále stupňuje. Na Trevos totiž k insolvenčnímu soudu přiletěl další podivný insolvenční návrh. Podle něj je mezi údajnými věřiteli i neznámá firma Hiramon Group se sídlem v jihočeské Stříteži. Jejími jednateli je pětice mladíků z Bangladéše.

Za dosud posledním insolvenčním návrhem stála pro změnu další neznámá společnost Telepike, jejímž jednatelem je další mladý muž s adresou na radnici v Sedlčanech. Trevos ale čelí podobným útokům již mnohem déle. Firma dokonce nedávno řešila pokus o krádež svých akcií.

„Rukopis je stále stejný a nečinnost policie přetrvává již tři roky. Pokud si státní zastupitelství nepřizná, že jde o ´organizovaný zločin´, a pokud šikanózní insolvenční návrhy nebudou vyšetřovány a tvrdě postihovány, tak si zvykněme na to, že dobré podnikatelské prostředí v našem státu neexistuje,“ řekl serveru E15.cz místopředseda představenstva Trevosu Vilém Šulc. Trevos i další dvě napadené firmy považují všechny insolvenční návrhy za vymyšlené.

Za útokem konkurence?

Vlastním insolvenčním navrhovatelem je v nejnovějším případě další nic neříkající firma nazvaná Download. Sídlí v Praze na Žižkově ve starším domě, v němž má adresu asi ještě dalších 400 firem. Jejím jednatelem je šestadvacetiletý Rumun Daniel Pintea. V novém insolvenčním návrhu podaném jeho jménem stojí, že prý Trevosu, firmě s tržbami přes půl miliardy korun, půjčil jeden milion korun na provozní financování a splácení závazků.

„Do dnešního dne nebyla půjčka dlužníkem navrhovateli splacena, a to ani částečně,“ tvrdí v návrhu Download. Telefonicky prý přitom splacení urgoval u šéfa představenstva Trevosu Jiřího Opočenského. Jako dalšího veřitele pak Download jmenuje právě výše zmíněnou skupinu Hiramon, kterou vlastní Bangladéšané.

Bystrík Bugan: V případě bezdůvodného insolvenčního návrhu může dlužník hned po zahájení insolvenčního řízení požádat soud o vydání předběžného opatření

Podle napadené firmy je však všechno lež. Společnosti uvedené v insolvenčním návrhu coby věřitelé považuje za mrtvé schrány a jejich cizokrajné představitele za takzvané bílé koně. Tedy osoby jednající v zájmu někoho jiného. Všichni tři výrobci osvětlení, na něž byl dosud poslední insolvenční návrh ze září 2014 podán současně, považují za možného hybatele v pozadí někoho z konkurentů.

Kauza by se prý mohla týkat i zakázek pro Dopravní podnik Praha, kolem nichž údajně někdo nemá zájem na příchodu konkurence. Hodně zakázek na osvětlování metra a dalších prostor pražské hromadné dopravy dlouhodobě získává společnost Vávra osvětlení podnikatele Romana Vávry.

„Nedivili bychom se, kdyby podobný insolvenční návrh, který byl nyní podán na Trevos, se objevil také u naší společnosti,“ sdělil Marek Fišer, finanční a marketingový šéf společnosti Hormen CE, které se stejně jako Trevosu a Halle zatím nepodařilo odvrátit ani poslední insolvenční nájezd z loňského podzimu.

Těžká obrana

Z řad tuzemských podnikatelů se čím dál častěji ozývají hlasy upozorňující, že obrana proti neoprávněným insolvenčním návrhům je velmi obtížná.

„V případě bezdůvodného insolvenčního návrhu může dlužník hned po zahájení insolvenčního řízení požádat soud o vydání předběžného opatření. V něm insolvenčnímu navrhovateli uložil povinnost složit jistotu k zajištění případného nároku na náhradu škody nebo jiné újmy, která by dlužníku vznikla nedůvodným zahájením insolvenčního řízení,“ uvedl advokát Bystrík Bugan. Napadená firma však musí soudu dostatečně prokázat, že jí škoda skutečně hrozí.

Jeden z napadených výrobců osvětlení Hormen přes Hospodářskou komoru ČR a další instituce připravuje návrh, jak situaci řešit. „Těmto šikanózním návrhům by bylo možno snadno předejít nařízením jednání soudu před samotným vyhlášením insolvence,“ soudí představitel firmy Marek Fišer. Za současné situace se podle něj jen vede zákopová válka s neznámou osobou zastoupenou bílým koněm a soudy mají minimálně na rok co řešit.

Udělat fiktivní dokumenty k návrhu insolvence zabere dvě hodiny