Na vrcholu vítkovické pece vyrostla nová atrakce o výšce paneláku

Nová nástavba na Vysoké peci č. 1 v Dolních Vítkovicích

Nová nástavba na Vysoké peci č. 1 v Dolních Vítkovicích Zdroj: Sdruzeni Dolni oblast Vitkovice

Světový unikát - NKP Oblast Dolní Vítkovice jako jediná na světě nabízí prohlídku uvnitř vysoké pece
Národní kulturní památka – Vysoké pece Dolní oblast Vítkovice byla poprvé  pro veřejnost otevřnla v roce 2012
Maketa hutníka při odpichu
Velín vysoké pece - NKP Oblast Dolní Vítkovice
Dřívější plynojem nyní v NKP Dolní Vítkovice slouží jako multifunkční hala Gong
5
Fotogalerie
Vzdělávací a diskuzní prostor, kavárna, klub a vyhlídková terasa. To vše bude součásti nové nástavby Vysoké pece č. 1 v Dolní oblasti Vítkovic. Jedna z hlavních dominant Ostravy povyrostla o zhruba 25 metrů a stala se tak nejvyšším geografickým bodem ve městě. Návštěvníci se rozhlédnou po okolí z téměř 80 metrů. Projekt vyšel na 60 milionů korun, většinu zaplatil evropský fond.

Celkové náklady projektu nástavby Vysoké pece č. 1 činily zhruba 60 miliónů korun (včetně DPH). Z toho 85 procent nákladů je hrazeno z Evropského fondu pro regionální rozvoj, a to prostřednictvím Regionálního operačního programu NUTS 2 Moravskoslezsko.

Zbývajících 15 procent a případné další výdaje hradí zájmové sdružení právnických osob Dolní oblast Vítkovice. Práce na nástavbě začaly v únoru 2014. V letních měsících loňského roku vznikla ocelová konstrukce nástavby. Na přelomu listopadu a prosince 2014 začalo budování samotné nástavby. První návštěvníci se na vyšší Vysokou pec dostanou od května.

S nápadem přidat Vysoké peci č. 1 (VP1) nástavbu přišel dvorní architekt Dolní oblasti Vítkovice (DOV) Josef Pleskot. Původní výška pece, ve které se dříve tavilo železo, byla 63,6 metru. Nově se teď vrchol věže tyčí ve výšce 77,7 metru. Vestavěná prosklená válcová nástavba bude sloužit jako vyhlídková věž s multifunkčními prostory.

Na vrcholu pece jsme vlastně postavili věž o výšce celého paneláku

„Projekt propojuje v úrovni 55 metrů prezentační prostor jako součást naučné stezky po peci, v úrovni 62 metrů kavárnu, v úrovni 66 metrů klub a ve výšce 71 metrů střešní vyhlídkovou terasu,“ představuje „novou“ pec Petr Koudela, ředitel sdružení Dolní oblast Vítkovice. Pro lepší představu ředitel dodává: „Na vrcholu pece jsme vlastně postavili věž o výšce celého paneláku.“

Zážitky i vzdělávání v oblacích

Hlavní prezentační prostor, který se stane součástí prohlídkové trasy s názvem “Taje ocelového města”, bude návštěvníkům představovat podrobnosti ze života celého tehdejšího vítkovického závodu.

V kavárně si pak mohou příchozí u kávy a občerstvení užít relax s překrásným výhledem. Klub nad kavárnou bude sloužit zejména k pořádání diskusních fór a přednášek organizovaných Dolními Vítkovicemi. Klubové prostory budou ale využity i pro výuku a popularizaci technických oborů a přírodních věd,

Největším lákadlem pak bude podle ředitele Koudely samotný vrchol věže: „Střešní vyhlídková terasa umožní návštěvníkům komentované vyhlídky na Vítkovice, na samotnou Ostravu, ale i na vzdálené okolí s Beskydami. Terasa bude navíc vybavena dalekohledy.“

Světový unikát - NKP Oblast Dolní Vítkovice jako jediná na světě nabízí prohlídku uvnitř vysoké peceSvětový unikát - NKP Oblast Dolní Vítkovice jako jediná na světě nabízí prohlídku uvnitř vysoké pece|Miroslav TrynerSvětový unikát - NKP Oblast Dolní Vítkovice jako jediná na světě nabízí prohlídku uvnitř bývalé vysoké pece.

Pro ty, kteří nemají problém s výškovými výstupy, bude připraven adrenalinový chodník, který navozuje dojem, jakoby vedl až do oblak. „Jde o lávku v podobě šroubovice, která vede okolo nástavby, kde se budete moci procházet až do výšky 80 metrů po děrovaném plechu a vidět pod sebou celou tu hloubku,“ avizuje nevšední zážitky Koudela.

Nástavba Vysoké pece je architektonickým symbolem ohně, který vždy nad pecí vzplál, když se produkoval velký objem vysokopecního plynu. Současně navazuje na nejlepší práce architektů konstruktivismu. „Je to nekonečná spirála, symbol dynamiky, prosperity a vztahu k něčemu víc, nejen k materiální podstatě člověka,“ říká architekt Josef Pleskot, autor projektu.

Povyrostlá pec je podle něj inspirována také slavným Nekonečným sloupem světoznámého, uznávaného sochaře a fotografa rumunského původu Constantina Brancusiho (1876-1957).

Čtětě také: