Nabídka vlády na růst platů zdravotním odborům nestačí, chtějí pět procent

Krajská nemocnice Pardubice

Krajská nemocnice Pardubice Zdroj: Euro Martin Pinkas

Odbory zdravotníků a pracovníků v sociálních službách požadují pro příští rok růst platů o pět procent. Přidání o 3,5 procenta, které slíbila vláda, považují za nedostatečné. Poukazují na velmi nízké výdělky těch, co se starají o postižené či seniory. Vyzvaly kabinet a politiky, aby problém s nedostatkem financí v jejich resortech řešili.

Podle předáků totiž v lázních, domovech pro handicapované a seniory i v nemocnicích ubývá personálu a klesají výdělky. Varují před zhoršením péče.

„Situace dlouhodobě není dobrá. Vlivem restriktivních opatření se v nemocnicích snižuje počet personálu, lázeňství propouští, v sociálních službách ubývá zaměstnanců a jsou tam vůbec nejnižší výdělky v celé republice, platy se snižují i jinde,“ uvedla šéfka odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková. Podle ní situaci ve zdravotnictví a sociálních službách zhoršily dřívější vládní úsporné škrty, zvýšení DPH a oslabení koruny.

Protesty nyní nehrozí

Odbory žádají, aby se jejich požadavek na vyšší růst platů promítl do státního rozpočtu na příští rok. Chtějí o tom s vládou nejdřív vyjednávat, žádnými případnými nátlakovými akcemi a protesty proto nyní nehrozí, uvedla Žitníková. Kromě víc peněz na zvýšení výdělků žádají odbory také to, aby i pracovníci v sociálních službách měli odměnu podle vyšších tabulek zdravotníků.

Podle odborářky Ivy Řezníčkové problémy v resortu potvrdily výsledky dotazníků v nemocnicích po celém Česku. Odpovídalo téměř 2000 lidí. „V 90 procentech zařízení je nedostatek personálu. Práci sester dělají často nekompetentní lidé. Platy se snížily nebo přibylo práce za stejnou odměnu. Pod zárukou anonymity téměř všichni přiznali, že je ohrožena kvalita péče, kterou nejsou schopni zajistit,“ uvedla Řezníčková.

Josef Středula: Být v odborech je víc sexy než být v politické straně