Nástupní mzdy rostou nejrychleji v IT

Nástupní mzdy rostou stále nejrychleji v informačních technologiích. Nejvíce se v prvním čtvrtletí 2012 zvýšily nástupní mzdy softwarovým architektům, a to v průměru o 12 procent na 52 557 korun. Naopak nejvíce si meziročně pohoršili bankovní specialisté. Vyplývá to z dat pracovního portálu Jobs.cz, který sledoval 50 nejčastěji obsazovaných pozic.

„V uplynulém roce jsme zaznamenali další růst již tak vysoce nadprůměrných mezd v IT, kde firmám stále chybí dostatek schopných lidí,“ uvedl Tomáš Ervín Dombrovský, mluvčí společnosti LMC, která Jobs.cz provozuje. Mezi deseti často obsazovanými pozicemi s nejvyššími průměrnými nástupními platy je jich nyní z IT pět, tři profese jsou obchodní.

Na nejvyšší průměrné nástupní mzdy se letos mohou těšit vedle softwarových architektů i manažeři rozvoje nových obchodních příležitostí (51 548 korun). Ti si ale proti loňsku pohoršili a přišli o svou dosud první pozici.

Na chvostu tabulky se nachází pokladní (nástupní mzda 15 639 korun), dělník (17 268 korun) a prodavač (19 157 korun). I další profese s nejnižšími nástupními platy patří do kategorie nekvalifikovaných, jde o administrativní pracovníky, asistenty či pracovníky zákaznického centra.

Srovnání vývoje nástupních mezd proti stavu před rokem rozdíly v kvalifikaci stírá. Po softwarových architektech měli největší nárůst dělníci (o osm procent) a bankovní poradci, technici ve strojírenství, pokladní, programátoři a IT analytici, kteří mohou získat v průměru o sedm procent vyšší nástupní mzdu než loni.

Naopak největší poměrný pokles se týká výhradně bílých límečků. Bankovní specialisté mají nástupní mzdu o osm procent nižší než před rokem (nyní v průměru 32 824 korun). Na pozicích v marketingové komunikaci mzdy poklesly o více než sedm procent (29 587 korun) a zaměstnanci v roli manažera rozvoje nových obchodních příležitostí se musejí spokojit s počátečním příjmem o takřka šest procent nižším než loni.