Nečas má na krku trestní oznámení kvůli „trafikám“ pro rebely

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: mediafax

Premiér Petr Nečas má o jednu starost navíc. Nově čelí trestnímu oznámení pro údajné podplácení rebelujících poslanců ODS Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksy posty ve společnostech s majetkovou účastí státu. Nečas oznámení označil za absurdní.

Advokát a spolupracovník Transparency International Václav Láska podal oznámení nejen na Nečase, ale také na trojici poslanců – rebelů, kteří se podle něj mohli dopustit přijetí úplatku. „Trestní oznámení může podat kdokoli na kohokoli. Nicméně tuto věc považuji za naprosto absurdní,“ reagoval Nečas prostřednictvím svého mluvčího Michala Schustera.

Šnajdr, Tluchoř a Fuksa složili v listopadu poslanecký mandát kvůli sporům o vládní balíček. Šnajdr byl jmenován do dozorčí rady společnosti Čepro , Fuksa zamířil do čela Českého Aeroholdingu. Mluvčí rebelů Tluchoř by měl pak podle nepsané dohody získat post ve skupině ČEZ. To ale nyní Tluchoř popírá. „Od začátku roku 2013 pracuji jako konzultant pro soukromou společnost,“ sdělil.

Tluchoř zopakoval, že odchod ze Sněmovny před hlasováním o daňovém balíčku umožnil jemu a dvěma stranickým kolegům zůstat loajální ODS i svému svědomí. Fuksa a Šnajdr podle něj nepochybně mají kvalifikaci pro místa, která získali. „Ivan Fuksa pracoval řadu let jako první náměstek ministra financí, který mimo jiné předsedal dozorčí radě ČSA. Nyní dostal nabídku vést proces její privatizace. To je využití služeb fundovaného manažera,“ uvedl.

Svědkem prý byl Schwarzenberg

Láska upřesnil, že trestní oznámení zaslal na Městské státní zastupitelství v Praze. „Vzdání se mandátu jmenovaných poslanců bylo rozhodující měrou způsobeno příslibem získání významných postů ve společnostech s majetkovou účastí státu. Tento slib jim dal premiér Petr Nečas a na zajištění těchto postů se podílely další osoby, včetně například ministra financí Miroslava Kalouska,“ uvedl v trestním oznámení.

Jak Láska dále upozornil, skutečnost, že Nečas tento slib poslancům dal, si sám z prstu nevycucal, mimo jiné tento fakt prý podle jeho slov opakovaně potvrdil ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg.

Šnajdra, Tluchoře a Fuksu ve sněmovně nahradili poslanci Miroslav Bernášek, Pavel Bohatec a Roman Pekárek. S pomocí jejich hlasů poté vláda prosadila daňový balíček. Odpor části ODS ke zvyšování daní předtím zapříčinil několikatýdenní vládní krizi a odklad schvalování státního rozpočtu.