Nečas: Spoluúčast pacientů by se měla zvýšit až na 22 procent

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: Eduard Erben, E15

Zvýšit spoluúčast pacientů o pět procent až na 22 procent, navrhuje premiér Petr Nečas. Předseda vlády to řekl při prezentaci Ekonomické rady vlády (NERV) financování zdravotnictví. Nečas také uvedl, že Česko bude i poté zemí s nejnižší spoluúčastí pacientů v EU. Ekonom NERVu Miroslav Zámečník dnes představil 10 opatření, například využívání elektronických aukcí léků, elektronický seznam léků, zavedení úhradového systému, elektronické sdílení zdravotních záznamů či slevové programy pro chroniky.

Současný systém zdravotnictví je podle Nečase finančně neudržitelný, je zaměřený na maximalizaci výkonů, nikoliv na vyléčení pacienta. Premiér připomněl, že spoluúčast pacientů je na Slovensku 33 procent, v Polsku a Maďarsku pak 30 procent. Do roku 2014 míra spoluúčasti nemá přesáhnout 20 procent, poté by byla 22procentní. Nečas poukázal na to, že spoluúčast nesmí omezit možnosti slabých a potřebných získat odpovídající zdravotní péči.

Zámečník řekl, že potenciální úspory vidí ve využití elektronických aukcí léků, lékaři by předepisovali takové léky, u nichž by byla v elektronické aukci získána nejnižší cena. Za příklad uvedl země jako Holandsko a Německo či systém v Dánsku, kde existuje elektronické předepisování léků. Elektronická preskripce je podle něj výrazným plusem pro úspory. Další doporučení je kategorizace zdravotních prostředků a poměřování přínosů medicinských zákroků k nákladům – tedy „cena za získaný rok života v určité standardizované kvalitě v důsledku léčivého přípravku.“ Zámečník v této souvislosti vyzdvihl britský model.

NERV dále navrhuje odpoutat se od úhradových paušálů zavedením úhrad výkonů (systém DRG). Podle Zámečníka by bylo dobré do systému ošetření vnést také transparetní elektronické sdílení zdravotnických záznamů (tzv. E-health). Díky elektronickému signování by byl pak pacient mnohem přesněji informován o financování léčby a o tom, kolik ho to celkově bude stát.

Dalším stěžejním bodem by měl být podle Zámečníka efektivní systém přerozdělování a samostatné programy pro chronicky nemocné. Těm by mohly být poplatky odpuštěny a dodržování režimu by mohlo být i určitým stylem bonifikováno. Bude se hledět na to, aby zařízení s větším podílem chronicky nemocných nebyla znevýhodněná. NERV rovněž podporuje již dřívější návrh ministra Leoše Hegera (TOP 09), podle kterého by si pacienti směřující rovnou ke specialistovi připlatili vyšší regulační poplatek. V rámci doporučení NERVU zazněla také nutnost vnesení právního rámce v oblasti zdravotního pojištění; členové statutarních organů by pak podle Zámečníka měli mít odpovědnost stejnou jako členové obchodních společností.