Nečas: Spory o DPH zvyšují nebezpečí rozpočtového provizoria

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: ctk

Spory kolem budoucí sazby daně z přidané hodnoty (DPH) posilují podle předsedy vlády a ODS Petra Nečase hrozbu rozpočtového provizoria. Pokud by v příštím roce platila dříve schválená jednotná sazba DPH ve výši 17,5 procenta, deficit státního rozpočtu by se zvýšil o 24 miliard korun, uvedl dnes Nečas v televizním pořadu Otázky Václava Moravce.

„Jít teď na 17,5 procenta znamená zvýšit deficit státního rozpočtu na 24 miliard (korun) proti stávajícím návrhu. To už je takové číslo, které prostě nejde vykrýt,“ uvedl Nečas.

Byl by to podle něj také výrazný inflační impuls. „Přece si nikdo teď vážně nemůže myslet, že ve stávající ekonomické situaci se všichni v řetězci od výrobců po prodejce zřeknou marže ve výši 2,5 procentního bodu, když by poklesla (základní) sazba (DPH) z 20 procent na 17,5 procenta,“ uvedl Nečas. Navíc by se zvýšila daň na zboží podléhající snížené sazbě 14 procent, tedy například potravin a léků.

Zavedení jednotné sazby DPH je reálné kvůli tomu, že šestice poslanců ODS tento týden odmítla zvednout ruku pro vládou plánované zvýšení DPH o jeden procentní bod. Podle jednoho z nich, Petra Tluchoře, je to proti programu ODS.

Podle Nečase by vláda zvýšení nenavrhla, pokud by se česká ekonomika nedostala do recese. Ke snahám omezit výdaje nad navrhovaných 20 miliard korun premiér uvedl, že státní rozpočet se dostal na dřeň a omezování spotřeby by podvázalo ekonomický růst více než navrhované zvýšení DPH. Podotkl, že DPH zvýšilo 18 z 27 států EU. „Pokud jim jde skutečně o věc, tak si to vysvětlit nechají, pokud o něco jiného, tak je to nevysvětlitelné,“ dodal na adresu oponentů vládního návrhu.

Vláda se rozhodla návrh předložit znovu a spojit s jeho prosazením svou další existenci. S výnosy ze zvýšené DPH počítá státní rozpočet na příští rok. „Máme-li pokračovat v konsolidačním úsilí, musíme dostat schodek pod tři procenta hrubého domácího produktu. Bez balíčku to nejde,“ uvedl Nečas s tím, že návrh je „krvavý koaliční kompromis“. Opoziční ČSSD a Věci veřejné už ohlásily, že ve Sněmovně budou prosazovat zachování současných sazeb DPH.

Nečas se Klausovi omluvil za "debilitu"

Nečas také uvedl, že se osobním dopisem omluvil prezidentu Václavu Klausovi za obecný výrok o "debilitě", který pronesl v souvislosti s vládní snahou o zvýšení DPH. Premiér podotkl, že věta „to by byl krok za hranicí politické a ekonomické hlouposti, to už je na hranici politické a ekonomické debility“ zazněla v souvislosti s otázkou na stažení balíčku ze Sněmovny.

„Nechtěl jsem se dotknout pana prezidenta,“ zdůraznil Nečas. Klaus balíček kritizoval; podle něho je zvyšování daní v této době ekonomická sebevražda.