Nechte už Havla na pokoji, vyzývají Klause spisovatelé

Václav Klaus a jeho vicekancléř Petr Hájek

Václav Klaus a jeho vicekancléř Petr Hájek Zdroj: CTK

Nevybíravé výroky na adresu zesnulého exprezidenta Václava Havla, kterými v poslední době nešetří jeho následovník Václav Klaus, vyvolaly mnoho reakcí. Tou poslední je výzva českého centra mezinárodního PEN klubu, aby se Klaus už dalších útoků na Václava Havla zdržel.

Je právem intelektuála polemizovat s myšlenkami, mělo by se tak ale dít s úctou a noblesou, píšou osobnosti české kultury v otevřeném dopise. Prezident Klaus dnes výzvu nekomentoval. „Já o žádné nevím, to bych si musel přečíst,“ řekl večer ČTK.

„K sepsání tohoto dopisu nás vede Váš razantní odklon od tónu, jímž jste Václavu Havlovi vyjadřoval úctu a vděk brzy poté, co nás opustil. Není nám totiž lhostejné jako občanům tohoto státu, když Havlův nástupce v prezidentském úřadě nečinně přihlíží špinění jeho památky, nebo si dokonce sám přisadí,“ stojí v dopise podepsaném desítkami osobností.

Klaus, který v úřadu končí za necelý měsíc, si „rýpnutí“ do svého předchůdce v poslední době neodpustil několikrát. V rozhovoru pro polský týdeník Do Rzeczy Havla například , který bořil existující lidský řád.

Nevybíravě, a jak se později ukázalo, také nepravdivě, se Klaus otřel o Havla i u příležitosti setkání se svým nástupcem Milošem Zemanem, kterého prý na rozdíl od Klause při přebírání úřadu na Hradě nečeká žádné nemilé překvapení. V sídle hlavy státu podle Klause po Havlovi zbyly například ze zdí .

Zcela mimo kontext pak Klaus o vítězství pravdy a lásky nad lží a nenávistí při nedávné volbě nového prezidenta. „Vítězstvím pravdy a lásky“ byla podle Klause právě výhra Zemana nad Karlem Schwarzenbergem.

Klaus je prezidentem deset let. Úřadu se ujal přibližně měsíc poté, co skončil mandát Havlovi. Oba politici byli názorovými odpůrci. Po Havlově předloňském úmrtí Klaus význam svého předchůdce ocenil. Později se vůči němu začal opět vymezovat.

České centrum PEN klubu je součástí samostatných světových společenství PEN s ústředím v Londýně, které sdružuje spisovatele, vydavatele, překladatele, literární teoretiky, kritiky či publicisty. Ve svých stanovách se zavazuje mimo jiné bránit všem formám potlačování svobody slova ve světě, ale i vystupovat proti takovým formám zneužití svobody tisku, jakými jsou šíření lživých informací, záměrné podvádění a zkreslování skutečnosti ve prospěch osobních či politických cílů.

Havla, dlouholetého člena PEN klubu a jeho čestného předsedu, podpořil výbor organizace, včetně předsedy Jiřího Dědečka, místopředsedy Ivana Klímy či Jiřího Stránského. Svůj podpis připojili také další členové jako například Tereza Brdečková, Jaroslav Hutka, Jiří Suchý, Ivan Binar, Eva Kantůrková, Daniela Fischerová, Jiřina Šiklová či Zdeněk Svěrák; z nečlenů se přidali geolog Václav Cílek a režiséři Ljuba Václavová a Jiří Václav.

Co také řekl Klaus: