Nedostatek rizikového kapitálu brzdí start-upy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Začínajícím podnikatelům stojí v cestě nedostatek rizikového kapitálu. V jeho podílu na HDP se Česko umístilo až na 20. místě v rámci zemí Evropské unie. Přitom třeba Maďarsko bylo páté. Venture kapitálových investic bylo v zemi dvanáctkrát více než v tuzemsku, ukazují výsledky inovačního barometru Erste Corporate Banking 2015.

Nedostatek rizikového kapitálu je komplikací především pro start-upy, které vyvíjí a testují hmatatelný produkt, uvedl ředitel Jihomoravského inovačního centra Jiří Hudeček. Prototypy totiž často potřebují drahé vybavení.

Za nedostatkem rizikového kapitálu je podle analytiků český konzervatismus, díky kterému je dominantní financování prostřednictvím bankovních úvěrů. „Svou roli hraje i regulace, když velcí investoři jako banky, penzijní fondy či pojišťovny nemají pobídky pro to, aby část svých portfolií alokovali na trhu rizikového kapitálu,“ popsal Jan Jedlička z EU Office České spořitelny s tím, že chybí i daňové stimuly.

„Zatím je tu také ve srovnání se západními trhy poměrně málo domácích institucionálních investorů, kteří by měli dostatečně dlouhý investiční horizont a mohli tak financovat rizikové projekty,“ doplnil analytik společnosti Partners Aleš Tůma.

Soukromníky statistika nezachytí

„V Česku máme zatím málo fondů rizikového kapitálu, nicméně v sektoru start-upů investují převážně soukromí investoři, kteří se neobjevují ve statistikách,“ vysvětlila Silke Horáková, výkonná ředitelka The Czech Private Equity and Venture Capital Association, s tím, že svou roli hrají i investiční skupiny.

V evropském srovnání je ale podíl investic rizikového kapitálu na celkových investicích private equity v tuzemsku relativně nízký. V letech 2007 až 2014 byl v průměru jen čtyři procenta a na počtu transakcí jedna třetina.

V regionu střední a východní Evropy to přitom bylo v roce 2014 sedm procent a v počtu investic dokonce 72 procent. „Máme ale stoupající trend, v posledních dvou letech byla zhruba polovina všech transakcí. V sektoru venture se investovaná částka do venture kapitálu loni ztrojnásobila na devět milionů eur,“ uvedla Horáková. Stoupající zájem investorů potvrzuje i Martin Pejša ze společnosti CreativeDock. „Často se nyní setkáváme s vytvářením i malých fondů rizikového kapitálu, ve kterých se sdružuje několik soukromých osob, které se dobře znají například z předchozího společného podnikání,“ popsal.