Největší sněmovní záškolák je Hašek. Horší je jen rodící matka a uvěznění Rath s Pekárkem

Michal hašek

Michal hašek Zdroj: Isifa

V první polovině roku měl s docházkou na hlasování, stejně jako minulý rok, opět problémy Michal Hašek (ČSSD). Účastnil se pouze 23 procent hlasování. To je, jako kdyby zaměstnanec s osmihodinovou pracovní dobou odešel z práce v úterý dopoledne a už se do konce týdne neukázal. Horší byla pouze Gabriela Hubáčková (KSČM), jíž se ovšem v únoru narodila holčička, a dva uvěznění poslanci David Rath (ČSSD) a Roman Pekárek (ODS).

Statistika vyplývá z pravidelné analýzy sdružení KohoVolit.eu, které dlouhodobě monitoruje dění v Parlamentu.

Kamil Gregor, analytik KohoVolit.eu, přepočetl po vzoru „dne daňové svobody“ docházku poslanců na pracovní týden. Výpočet a ukazuje, který den by běžný zaměstnanec odešel z práce, kdyby měl stejně špatnou docházku jako poslanci.

Některým poslancům by víkend začal už v úterý, například Petru Nečasovi (ODS), Vítu Bártovi (VV) nebo Davidu Vodrážkovi (ODS). Naopak celý týden by si vzorně odpracovali Jiří Šulc (ODS), Rudolf Chlad (TOP 09) nebo Josef Cogan (TOP 09). V průměru by poslanci odešli z práce už ve čtvrtek kolem poledne.“

Čím víc funkcí, tím horší docházka

„Už několik let za sebou vidíme, že poslanci, kteří vykonávají jinou funkci, mají nižší docházku do sněmovny. To se týká nejen hejtmana Michala Haška, ale i bývalých členů vlády, například Karla Schwarzenberga (TOP 09) nebo Tomáše Chalupy. Hlasování se v první polovině roku nejméně účastnili poslanci Věcí veřejných. Naopak nejvyšší účast vykazuje dlouhodobě TOP 09,“ podotkl Gregor.

„Po pádu Nečasovi vlády by se poslanci měli přestat vymlouvat na to, že vládní koalice prohlasuje cokoli, takže chodit na hlasování nemá smysl. V době úřednických vlád s proměnlivou podporou často rozhoduje o výsledku hlasování každý hlas, proto se pravidelná docházka nyní stává nutností,“ dodal Gregor.

Aby byl přehled objektivní, analytici KohoVolit.eu vybrali pouze důležitá hlasování, tedy hlasování o návrzích zákonů, o mezinárodních smlouvách a o aktech Evropské unie. Ukazuje se, že docházka poslanců na tato hlasování je prakticky stejná jako docházka na všechna hlasování.