Nejvyšší soud v podstatě uznal trestnou činnost poslanců, tvrdí kritici

Jeden ze zadržených bývalých poslanců Ivan Fuksa (ilustrační foto).

Jeden ze zadržených bývalých poslanců Ivan Fuksa (ilustrační foto). Zdroj: ctk

Rozhodnutí Nejvyššího soudu v kauze trojice poslanců trafikantů je exces, který uznává trestnou činnost zákonodárců ve Sněmovně, tvrdí sdružení Vraťte nám stát. Nejvyšší soud to rezolutně odmítá.

„Tento naprosto vychýlený názor odporuje pojetí imunity podle naší ústavy, kdy rozhodně nebylo úmyslem, aby na půdě Poslanecké sněmovny mohli poslanci páchat jakoukoli trestnou činnost, ale umožnit poslanci svobodně vyjadřovat své politické názory,“ uvedla právnička Hana Marvanová spjatá se zmíněným sdružením.

Podle sdružení nelze poslance stíhat za proslov nebo názor vyslovený na půdě Sněmovny. Neznamená to ale, že by zákonodárci měli úplně vyhnout stíhání za kriminální jednání.

„Soudci Nejvyššího soudu jsou zřejmě toho názoru, že politika přirozeně zahrnuje korupci a podivné obchody, a pokud se to děje na půdě Parlamentu, je to beztrestné,“ upozornilo sdružení s tím, že je nepatřičné požadovat odstoupení státního zástupce Ivo Ištvana z funkce.

Nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová k tomuto případu prohlásila, že by se k verdiktu měl vyjádřit také Ústavní soud.

Nejvyšší soud: neříkáme, že jsou poslanci beztrestní

Nejvyšší soud kritiku odmítá. Rozhodnutí prý nelze vykládat jako potvrzení poslanecké beztrestnosti. Imunita chrání pouze jednání, které je součástí výkonu mandátu poslance, nikoliv třeba násilí či jiné trestné činy, jak prohlásil to mluvčí soudu Petr Knötig.

„Je třeba striktně odmítnout názory v některých médiích či názory některých osob, že údajně Nejvyšší soud posvětil beztrestnost jednání poslanců spočívající například v krádežích, vydírání, násilném jednání a podobných trestných činech, pokud k nim dojde v prostorách Poslanecké sněmovny,“ uvedl Knötig.

Nejvyšší soud zatím nezveřejnil odůvodnění svého rozhodnutí. Dosud nebylo v plném znění doručeno účastníkům řízení. Tři bývalí poslanci tak základě pouhého výroku, že Nejvyšší soud vyhověl návrhům na vynětí z pravomoci orgánů činných v trestním řízení. Podle olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana může i přesto stíhání pokračovat.